Csökkenhetnek a dugók az M7-esen a Balatonnál (index.hu)

Épül az aszimmetrikus autópályacsomópont Balatonaligánál, ami rögtön a fűzfői elkerülő útra viszi majd a Balaton északi oldalára tartó autósokat. Ha kész lesz, megszűnnek a dugók a 71-es útnál, mivel annak teljes szakaszát kiváltja majd a sztrádáig leérő 710-es autóút. Sajnos az átadás csak jövő őszre várható.

 

Az M7-es autópálya Balatonaliga előtti szakaszán a nyári csúcsidőszakokban jelentősen feltorlódik a forgalom, mivel a főváros felől a Balaton északi partjára tartók itt térnek le az autópályáról és hajtanak rá a 71-es útra.

Most készül a 710-es (fűzfői elkerülő) út maradék szakasza Balatonakarattya és az M7-es között, valamint a hozzá tartozó autópályacsomópont, de az átadás csak jövő őszre várható, tájékoztatta lapunkat a NIF Zrt. Ha a szakaszt átadják, a forgalom a nagy kapacitású 710-es főútra tud közvetlenül felhajtani, és várhatóan sokkal kisebbek lesznek a dugók.

Aszimmetrikus csomópont

A 710-es főút és az M7-es csomópontja aszimmetrikusan épül ki, azaz a most épített ágak a Budapest-Balatonfűzfő útirányt fogják biztosítani mindkét irányban. Aki Balatonfűzfő felől Siófokra tartana, még várnia kell a következő ütemre, és a 71-es út felé kerülhet. A másik irány majd akkor épül ki, amikor a tervezett M8-as gyorsforgalmi út építése megkezdődik, a tervek szerint 2023-ban. (Az M8-as az M7-es autópálya és a 710-es főút csomópontjánál fog kezdődni, és a dunaújvárosi Pentele-hídon keresztül egészen Kecskemétig halad.)

Most az új autópályacsomópont 1. ütemét építik ki új gyűjtő-elosztó sávokkal, a meglévő 710. sz. főút bekötésével. A gyűjtő-elosztó pálya 2060 m hosszban épül ki az M7 autópálya jobb oldalán, a bal oldalán pedig 955 m hosszban, valamint 1973 m hosszban épülnek meg csomóponti ágak.

Itt készül el a Budapest-Balaton kerékpárút első pici szakasza

A 710. sz. főút 2,2 km hosszban épül meg 2×1 sávban 8,25 m burkolatszélességgel és 14,75 m koronaszélességgel. A 710. sz. főút keresztezi a (Balatonfőkajár felől érkező) 7205 jelű összekötő utat, ahol szintbeni körforgalom lesz a 7205 jelű út korrekciójával.

A 7205 jelű utat 700 m hosszban építik át. A tervezett körforgalomnál lesz a Budapest-Balaton kerékpárút külön szintű átvezetése – írja az index.hu.