Orchideavirágzás a Balatonnál (likebalaton.hu)

Az orchideákat legtöbben csak a virágcserépből ismerik, pedig nem csak a virágüzletekben elterjedtek, vannak olyan természetes hazai élőhelyek is, ahol őshonosak. A Balaton körül túrákat is lehet tenni ezeknek a virágoknak nyomában, és gyönyörűeket lehet látni – írja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őrét megszólaltató, a virágok egy részét fotókon bemutató  likebalaton.hu. A szakember beszámolója szerint a nemzeti park területein jelenleg mintegy 45 orchideafajról tudnak.

– Igaz ugyan, hogy többségük a trópusi esőerdők lakója, de Magyarország flórájában is megtalálhatóak, így a Balaton környékén is nagy számban fordulnak elő az orchideák – mondta Mészáros András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre. – Sőt, a klímaváltozás következtében egyes fajok gyakoribbá váltak itt, de több el is tűnt ugyanemiatt.

A hazai orchideafélék formája és mérete is roppant különféle, a közeli fotókon persze mindegyik látványos, valójában a legtöbb vadon virágzó orchidea mellett könnyen elmegy a figyelmetlen természetjáró, kisebbek mint gondolnád, csak akkor veszed észre őket, ha tudod, hogy hol érdemes lehajolni hozzájuk.

Agárkosbor a Balatonnál (Fotó: Makai Győző/Virágjáró)

Hagyjuk őket az élőhelyükön

A Balaton körül számos élőhelyen előfordulnak orchideák, így az öreg természetes erdőkben, élnek száraz legelőkön vagy üde réteken, lápokon. Megfigyelhetjük őket másodlagos élőhelyeken is, felhagyott bányákban, erdőültetvényekben, utak mentén.

– Az orchideák többségének az is a különlegességéhez tartozik, hogy a magjaik csírázásához és a növény későbbi életéhez szükség van egy gombapartnerre – mondta Mészáros András. – Magvaikban ugyanis nagyon kevés a tartalék tápanyag, ezért a csíranövények a gombatelep jelenléte nélkül nem életképesek.

Minden hazai orchideafaj szigorúan védett: a dekoratív virágokat tilos leszakítani, vagy kiásni a növényt. Éppen ezért nem szabad, de nem is érdemes azzal próbálkozni, hogy az otthoni virágoskert díszei legyenek, hiszen gombapartnerük nélkül elpusztulnak. Érdemes tudni, hogy az orchidea-félék virágzásában szabályos évjáratokat lehet megfigyelni. Vannak különlegesen jó évek és olyanok is, amikor bizonyos fajok egyáltalán nem nyílnak ki. Idén két-három héttel előre jár a természet, az enyhe tél miatt, így az orchideák virágzása is „sietett” ezen a nyáron. Jelenleg a mutatós gérbicsek virágoznak nagy számban a Balaton-felvidéken. A mocsári kosbor és a vitézvirág is nemsokára virágba borul, de később még látni lehet számos nőszőfű fajt is a Balaton körül.

A cikk folytatása további gyönyörű fotókkal itt érhető el.