Csipetnyi történelem Kisfaludyval és Szegedy Rózával (veol.hu)

Kisfaludyval, Szegedy Rózával, Deák Ferenccel mulathatott mindenki az idei rendhagyó szüreten Sümegen. Az első Kisfaludy szüreten Végh László polgármester köszöntötte Kisfaludy Sándor leszármazottját, Kisfaludy Lászlót és Darnay Lászlót, a Kaszinózó táblabírák írója, Darnay Kálmán dédunokáját.

Ez a korszak a városnak is szép időszaka volt. Az, amelyben Kisfaludy volt a nagybetűs költő, a Himfy szerelmeinek írója. Az a kor sem volt könnyű időszak, az egész kontinens hadszintér volt akkor, amibe belenőtt Kisfaludy, aki aztán teljes és irigylésre méltó életet élt. Ebben társa volt felesége, Szegedy Róza. Ma emlékezzünk Kisfaludyra, a nagyszerű költőre, a Himfy- versek szerzőjére, akinek szőlőbirtokai voltak, és Szegedy Rózával is egy szüreten ismerkedett meg. Ez adta az első Kisfaludy szüret rendezésének ötletét, hogy idén már kapcsoljuk össze a nevével a hagyományos szüreti fesztiválunkat. Hiszen Kisfaludy egyik művét egész Európa ismeri, hiszen az Örömóda dallama egy magyar népi dallam, és erre a költő Badacsonyi szüretelő énekét énekelték először – mondta Végh László a költő születése 245. évfordulóján.

Az ünnepségen a Szegedy Róza Kar és Iván Anna énekelte el az Örömóda és a Badacsonyi szüretelő ének ötvözetét. Kisfaludy szobrának koszorúzását követően az időutazásban a Petőfi Színház művészei segítettek a vendégeknek, így Kisfaludy szerepében a költő néhány versét is bemutató, és a bor, valamint a gyengébb nem iránt érzett vonzalmát sem titkoló Kőrösi Csaba színművész invitálta a Baglyas-hegyre, az egykori Kisfaludy-présházhoz a vendégeket. Ott Szegedy Rózával, azaz Kusnyér Anna színésznővel borral kínáltak mindenkit, valamint a présház mai tulajdonosa, Feketéné Lóránt Erzsébet mutatta be a műemlék épületet, szólva annak történetéről. Kisfaludy a kaszinózó táblabírákkal gurult le hintaján a csárdakertbe, ahol így újra hallható volt Vajda Ignác, Deák Ferenc, Hertelendy György, Csukly Pepi tréfálkozó szava, derűs kacagása is, miközben Szegedy Róza ürmösével kínálta őket. A korfestő történeti tréfák közben folyt a préselés, a jó hangulatról pedig a Pajkusz Banda, Badacsonytördemic és Sümeg néptáncegyüttesei gondoskodtak. Operettel érkezett Vásári Mónika és Bozsó József, majd szüreti bál zárta a mulatságot.

Az időutazással egybekötött gazdag szüreti fesztivál előző napjain Kisfaludy-emlékvacsorát rendeztek, valamint a Szerelmetes est címmel tartottak előadást a Kisfaludy-emlékházban.

Tisztelegve a költő előtt, Miklósi-Sikes Csaba osztotta meg gondolatait a hallgatósággal a költő szerelmeiről szólva, irodalmi összeállítással érkezett a badacsonytomaji Himfy Irodalmi Kör, az érzelem világából játszott dallamokat a Peregrinus Régizene- együttes.