Csesznek: a hely, ahol kezdő sziklamászók is meghódíthatják a hegyoldalt (welovebalaton.hu)

Via ferrata, Klettersteig, vasalt utak: sok név és sok élmény kapcsolódik a sziklamászás biztonságos, amatőröknek is élvezetes válfajához, amit Cseszneken próbáltak ki a welovebalaton.hu munkatársai. A felszerelésre és öltözködésre oda kell figyelni, érdemes túravezetővel menni, és akkor baj nem lehet. Mert a hegyen az első számú dolog a biztonság. Még a Bakony dombjai között is.

Fenséges erdők és szikár sziklák uralják az Északi-Bakonyt, a tájegységet, ami magába fogadta az ötszázlelkes falut, Cseszneket. A községet az emberek nagy része a vára miatt ismeri, pedig a kirándulóknak és természetimádóknak is tökéletes a környék. Számos túraútvonal található itt, a kerékpárosok is el tudnak tekeregni az egyre jobb minőségű panorámautakon (a cseszneki bekötőutat épp mostanság aszfaltozták tükörsimára) és bizony a sziklamászóknak is paradicsom a vidék. Ráadásul mindez Balatonfüredtől 1 óra, Budapesttől 1,5 óra autózásra van.

Cseszneken tehát jókat mászhat az, aki otthon van ebben a sportágban, aki pedig kevésbé, annak kiépítettek egy vasalt utat, olaszosan via ferratát. Az Alpokban már nagy hagyománya van a ferratázásnak (német neve is van: Klettersteig), ami lényegében abból áll, hogy a sziklákba vas kapaszkodókat, fellépőket, létrákat, kötélhidakat és persze a folyamatos biztosítást lehetővé tevő sodronyhálózatot építenek ki. Így ha valakinek nincs egyensúlyzavara vagy nagyon durva tériszonya, túravezetővel előképzettség és gyakorlat nélkül is kijöhet mászni egyet. Figyelni így sem árt, mivel ahogy növekszik a ferratázás ismertsége, egyre többen és egyre vakmerőbben másznak, sok a baleset.

A teljes cikk – fotókkal – itt.