Cserszegtomaj: cselekedni kell! (Zalai Napló)

Az önkormányzat és költségvetési szerveinek idénre szóló bevételi és kiadási főösszegét még a január végén tartott képviselõtestületi ülésén 846 millió forintban határozták meg. A garantált bérminimum és a minimálbér emelése miatt viszont a „lefinanszírozás” kérdése egyelőre nehezen átlátható. A kapott bértámogatási források nem nyújtanak fedezetet a kifizetések 70-80 százalékára – fogalmazott a Zalai Naplónak a település polgármestere. Elekes István ugyanakkor arról is beszélt a Magyar Falu Program keretében számos felújítás is megvalósulhat.

 

Elekes István kifejtette: A veszélyhelyzet miatt az étkezésre elköltött nyersanyagnorma két éve nem emelkedett. Tavaly így több mint 22 milliót buktak, ami idén, akár 30 millió is lehet, és akkor még a háború miatti veszteségeket nem is vették számításba. Az euró árfolyam 400 forint fölé kúszása az összes beszerzést és beruházást hátrányosan befolyásolja.

Ugyanakkor számos fejlesztés is napirenden van Cserszegtomajon. Elekes István elmondta: a Balaton utca útburkolat felújítását egy BM által kiírt pályázat segítheti. A tervezett felújítás összköltsége: 17,2 millió forint, ebből a támogatás: 14.6 millió, a többi saját erő: 2.5 millió.

Mintegy 55 milliós 100 százalékban előfinanszírozással történő támogatás érkezhet a művelődési ház napelem-rendszerének kiépítésére. Nyílászáró csere, sportpadló csere, külső hőszigetelés vakolattal, tetőhéjazat csere is tervben van a Magyar Falu Program (MFP) keretében megvalósuló sportcsarnok felújításban, amit a területileg illetékes tankerületi központtal közös, 55 milliós pályázattal szeretnének megvalósítani. A MFP keretében 43,5 millió forintért újulhat meg az Akácfa utca burkolata. Óvodai játszóeszközök beszerzését mintegy hatmillió forintért tervezik.

A MFP programból új ravatalozó építését tervezik, továbbá a Keszthelyi úti járda felújítási költségét is szeretnék legalább fele részben támogatási forrásból finanszírozni.

A Széchenyi Terv Plusz (2021–2027) fejlesztési program keretében meghirdetésre került: Bölcsődei nevelés fejlesztése című felhívás keretében pályázatot nyújtottak be a Pipacs Óvoda-Bölcsőde mini bölcsődéjének bővítésére. Ehhez közel 65 millió forint összegű támogatást igényeltek. Hét kisgyermeket egy külön csoportszobában helyezhetnének el, és bővítenék a bölcsőde udvarát. Óvodai játszóudvar és játszótér modernizálását a már elnyert 5 milliós támogatásból hajtják végre.

Kishaszongépjármű vásárlást is megvalósítottak mintegy 6 millió forint felhasználásával.

Dobogómajor kerékpárút – TOP” tárgyú feltételes közbeszerzési eljárás megindításáról is döntöttek, melynek keretében az önkormányzat az előzetes tervezői árazott költségvetés alapján a kivitelezés becsült értékét nettó 83.4 millió forint értékben határozta meg. A Balaton utca 17,2 milliós összköltségű felújításához 14.6 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatást igényeltek – mondta Elekes István.