Cseh Tamás napja után KŐFESZ, egy különleges fesztivál a Káli-medencében (sonline.hu/hirbalaton.hu)

Tíz évvel zelőtt halt meg Cseh Tamás, akinek az emlékére egy napot szentelnek a ma kezdődő KŐFESZT-en, Kővágóőrsön. Diófát ültetnek, padot állítanak a tiszteletére. Cseh Tamás egy parasztházat vásárolt a községben, amelyet saját maga újított fel. A fotóiból és a grafikáiból kiállítás nyílik majd az augusztus 9-től 11-ig tartó Kővágóörsi Művészeti Napokon, vagyis a KŐFESZT-en. Az összművészeti fesztiválon minden generáció és minden művészet iránt érdeklődő megtalálja a neki való programot.

Kővágóörs Cseh Tamás életében – ahol közel 30 évet töltött el – fontos szerepet játszott, ezért egy tematikus emléknapot szerveztek, amelynek lényege fel- és visszaidézni a hőskorszakot, amikor a magyar művészeti élet kiemelkedő alakjai bebírókként megjelentek a Káli-medencében.

A Balaton-felvidék kulturális szempontból ma vegyes képet mutat, mert egykor sok híres ember és művész vett házat és költözött ide, ugyanakkor másfél-két évtizede a pangás időszakát élte a térség kulturális élete, mondta a sonline.hu-nak Csúri Ákos ötletgazda.

A KŐFESZT az új generáció, vagyis az itteni művészek gyermekei és a betelepülők összefogásával olyan balatoni fesztivált akar létrehozni, ami nem a decibelek dübörgéséről szól, hanem a minőségi magas kultúrától – tette hozzá.

Az összművészeti fesztiválon minden generáció és minden művészet iránt érdeklődő megtalálja a neki való programot. A színház, a képzőművészet, az irodalom és a zene mellett minden este a magyar népi kultúra oltárán is áldoznak népzenei koncertekkel és táncházzal. Nagy élményt ígér a Dresch Mihály-koncert, ott lesz a Tiszta forrás zenekar és Tintér Gabriella, a Felszállott a páva legjobb hangja. A gyermekek fa ügyességi játékokkal, fa körhintával foglalhatják le magukat, Klárisok koncertet hallgathatnak, és egy interaktív produkcióban együtt szőhetik a mesét.

(Forrás: Youtube.com)

Az estéket bearanyozzák a Dresch-Borbély Kvartett jazzmuzsikáján kívül a Vodku fiai által feldolgozott Cseh Tamás dalok, a fővárosi romkocsmák nagy kedvence, az Erdőfű zenekar örömteli népzenéje, vagy Pély Barna koncertje. Kiállítások, irodalmi est, kerekasztal-beszélgetések és egyéb nyalánkságok is szerepelnek a programban.