Csapody Balázs: egy ilyen állapot hozhat letisztulást is (turizmus.com)

Hogyan látják a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kurátorai a vírusválság utáni újraindulást? A témáról indított sorozat első interjújában Csapody Balázs beszél a május 20-án nyitó balatonszemesi Kistücsök új stratégiájáról a turizmus.com-nak.

Hogyan emlékszik vissza az elmúlt nyolc hétre? Milyen fázisokon ment keresztül az étteremről, a vendéglátásról való gondolkodása?

Nyilván először egy sokk jött, hiszen olyan még sohasem történt, hogy jött egy vírus, és bedöntötte gyakorlatilag az egész világ működését. De aztán egy-két nap után rögtön elkezdtem azon gondolkodni, hogyan tudnám valahogy hasznosan megoldani ezt az egész szituációt. Először azt mondtam, nézzük meg, hogyan is működtünk, csináljunk elemzéseket, nézzünk meg kimutatásokat, hiszen ezekre korábban sokszor nem volt időnk. Aztán pedig tervezzük meg, hogy ebben a helyzetben mit lehet csinálni. Eleinte nagyon pesszimisták voltak a várakozások, egy hónappal a bezárások után még azt lehetett hinni, lehetséges, hogy egész nyáron nem fogunk tudni kinyitni. Akkor már olyan terveket is csináltam, hogy mi van akkor, ha az egész nyarat törölni kell. Közben figyeltük a híreket, és egyre optimistább volt a hang. Szerencsére itthon úgy alakult a helyzet, hogy nem kellett a legrosszabb forgatókönyvekkel számolni, és május 20-án meg tudunk nyitni.

Hogyan készülnek a nyitásra, milyen óvintézkedéseket hoztak a rendszerbe?

Mi nagyon komolyan vettük azokat az ajánlásokat, amelyeket a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid kézikönyvében találhatunk. Azt tűztük ki célul, hogy nemcsak önmagunkat, hanem a vendégeinket is a lehető legnagyobb védelemben tartsuk. Új asztalokat rendeltünk, sokkal szellősebben fogjuk berendezni a kerthelyiséget, átalakítottuk az asztalok elrendezését a benti részen is. Rendeltünk mosható, fertőtleníthető étlapokat. De az étlapoknak a tartalmával is igyekeztünk kicsit alkalmazkodni a jelen helyzethez. Mivel én négy hónapja elkezdtem a vegán táplálkozást, és nagyon élvezem, és érzem a jótékony hatását, úgy gondoltuk, az étlapon is jól jönnek majd azok a fogások, amelyek hozzájárulnak a vendégek vitalitásához. Az étlap alapja megmarad a nagy kedvencekkel, a Régiónk ízei menü mellett azonban lesz egy Régiónk vegán ízei menü is.

A cikk folytatása itt található.