Csapadékos napok a Balaton körül

Szerdán, Medárd napján esik az eső a Balaton-régió több pontján, és ha a népi jóslatban – miszerint akkor még 40 napig esni fog – nem is bízhatunk, pár esős napra még számíthatunk a térségben a met.hu előrejelzései szerint. Ez igen jól jön a száraz tavasz után. Az eddigi esőzések mindössze 2 centimétert emeltek a Balaton átlagos vízállásán, ami a szerdai mérések szerint 103 centiméter – a vizugy.hu adatai szerint. A víz 21 Celsius fokos volt hajnalban Siófoknál.

 

A Balatonnál szerda reggel, kora délelőtt a mérsékelt, nyugaton még élénk (20-40 km/h) északi, északkeleti szelet időnként még élénkebb vagy erős (35-50 km/h), kora délelőttig intenzívebb záporok környezetében, illetve a nyugati és középső medencében egy-egy viharos (55-60 km/h) széllökés is kísérheti. Kora délutánra mérséklődik (5-25 km/h) a légmozgás és az élénk (25-30 km/h) lökések is elmaradnak.
Reggel, délelőtt még erősen felhős vagy borult lehet az idő, zápor, zivatar is kialakulhat. A déli, délutáni órákban szakadozottabbá válhat a felhőzet, de erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés és helyenként zápor, zivatar kialakulására is van esély. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 24 fok körül alakul, késő estére 20 fokra csökken a hőmérséklet.