Csapadékhiányos volt a május a Balaton környékén (sonline.hu)

Jelentős mennyiségű csapadékra van szüksége a talajnak. Vannak olyan területek Somogy megyében, ahonnan száz, százötven, de kétszáz milliméternyi is hiányzik. Öntözéssel enyhíteni lehetne az aszályos helyzeten, erre azonban kevés lehetősége van a gazdáknak.

Hiába érzékeljük soknak a mostani esőzéseket, jelentős mennyiségű csapadékra van szüksége a talajnak. Vannak olyan területek a megyében, ahonnan száz, százötven, de kétszáz milliméternyi is hiányzik. Az a borzasztó, hogy lokálisan nagyok az eltérések – hangsúlyozta a sonline.hu-nak Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Somogy megyei igazgatója. A szakember szerint megfigyelhető, hogy májusban a Balaton környékén tizenegy milliméter körül esett csapadék, míg a zalai határ közelében harminc. Az a legnagyobb baj, hogy a talajnak a vízkészlete mostanra már elfogyott, de szerencsére nincsen akkor kánikula, így valamelyest a természet kompenzál, de nem tudni meddig – tette hozzá.

A tavaszi vetések gyatra állapotban vannak – folytatta. A napraforgónak és a kukoricának legalább száz milliméter esőre lenne szüksége. Az a gond, hogy az egy-két milliméternyi lehullott csapadék nem igazán tud hasznosulni, legfeljebb felszívódik a levélfelületen keresztül. Az egész növényt azonban nem tudja táplálni, hiszen a gyökerekig nem jut el. A talaj annyira száraz, hogy az ásót nem lehet lenyomni.

A csapadékhiányt öntözéssel lehetne pótolni, a somogyi gazdák helyzete azonban nem egyszerű. A NAK 2015-ben készített egy országos öntözővízigény-felmérést. Ebből kiderül, hogy a megye gazdálkodóinak egy évben 16 millió köbméter vízre lenne szükségük. Mácsai Ádám kiemelte: ennek kétharmadára ott, ahol nem található a közelben víz, így nincs miből öntözni a földeket. A maradék egyharmadnyi terület mintegy felén már működik öntözőrendszer, a másik felén pedig ki kellene építeni, ennek azonban óriási költsége van.

A Dráva mentén tudnak öntözni a gazdák – folytatta Mácsai Ádám. Időszakosan a somogyi vízfolyásokból, mint például a Rinyából, a Kaposból vagy a Koppány folyóból is lehetne, de ezekkel az a baj, hogy pont akkor nincsen vízhozamuk, amikor szükség lenne rá. A Balatonban bőven van víz, abból viszont nem szabad öntözni. A Sió-csatornán azonban több millió köbméter víz folyik le szezonon kívül. Ha ehhez a meder mellett gazdálkodók hozzájuthatnának, akkor egy kisebb térség gondját meg lehetne oldani. Felméréseik szerint az ott gazdálkodók beruháznának valamilyen öntözőrendszerre akkor, ha a vízkivételi helyet kiépítenék a Sió mentén. Ezek viszont még csak tervek – tette hozzá a NAK Somogy megyei igazgatója.

Mácsai Ádám szerint a gazdák néhány „apróbb” beruházással tudnának csapadékot tárolni. Az épületek tetejéről például össze lehetne gyűjteni a vizet, amelyet szárazság esetén öntözésre és permetezésre is lehetne használni.