Csángó gyerekek nyaralnak Keszthelyen (Keszthelyi TV)

Rászoruló, csángó gyerekeket lát vendégül egy héten át Keszthely. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat – a többi között  a Magyar Nemzeti Bank támogatásával – 45 általános iskolásnak kíván maradandó élményeket nyújtani. 

A Bákó megyei, Magyarfalu, Lábnyik, Klézse, Külsőrekecsény, és Gyimes településekről érkeztek a csángó gyerekek Keszthelyre. A 45 rászoruló, általános iskolás gyerek többsége most jár először a Balatonnál, de Magyarországon is. Most egy part menti szállodában lakhatnak. Minden gyerek kis ajándékcsomagot is kapott a nyaraláshoz elengedhetetlen felszerelésekkel: hátizsákkal, úszóruhával, strandpapuccsal, és törülközővel ajándékozták meg őket. A szervezők fontosnak tartották a nyári pihenésen túl a kulturális programokat, a szabadidő aktív eltöltését is. A hét nap alatt a gyerekek ellátogatnak például a Veszprémi Állatkertbe, a Festetics-kastélyba, és Budapestre is.

A csoport összes, nyaralással összefüggő költségének fedezetét – a szállás, utazást, étkezést, és a programokat a Magyar Nemzeti Bank által nyújtott támogatás biztosítja. De több szponzor – köztük Keszthely Városa és a Balatoni Hajózási Zrt. – is az akció mögé állt. A Magyar Nemzeti Bank 2002 óta támogatja a Gyermekmentő Szolgálat munkáját. A szervezet első alkalommal szervezett nyaralást csángó gyerekeknek.