Családias hangulatban, de nagy sikerrel zajlott le az első Völgyhétvége (veol.hu)

Szeptember 3-án, csütörtökön kezdődött a Völgyhétvégék rendezvénysorozat, amelyet a szervezők az elmaradó Művészetek Völgye helyett indítottak útjára. A kárpótlás nagy sikert aratott, rögtön az első hétvége telt házzal zárult. Szeptember 11. és 13. között tartják a következő Völgyhétvégét, ahol ismét fergeteges koncertekkel vár például a Csaknekedkislány, az Esti Kornél, a Kiscsillag, a Parno Graszt és Bohemian Betyars is – írja a veol.hu.

A szervezők nagy figyelmet fordítanak a járványügyi helyzet miatti egészségügyi szabályozásokra, így például mindenkit arra kérnek, ha nincs előre megváltott jegye, ne induljon el Kapolcsra. A tömeg elkerülése érdekében idén a kirakodóvásárok is eltűntek az utcákról.

Akik az elmúlt harminc évben nyomon követték a fesztivál alakulását, azt tapasztalhatják, hogy visszatért a rendezvény rég elveszett családiassága. Igazi ékszerdoboz ez a helyszín, a tömegek vonulása helyett idén ismét a település adottságait csodálhatják a látogatók, nincs forgalmi akadály az úttesten sétálgatók miatt, újra van hely kényelmesen leheveredni a fűben vagy pihenni a függőágyakban. Az emberek társasjátékokkal játszanak és kézműveskednek délelőttönként, a kutyák pedig visszahódították a fesztivál területét. Tehát azok, akiknek hiányzott a „régi Kapolcs” a maga meghittségével, ebben az évben visszakaphatták, ha csak négy hétvégére is.

Nemhiába lett az őszi Völgyhétvégék szlogenje, hogy „kicsiben is nagyok vagyunk”.
A piknikhangulatot minden este megtöri a megújult főtéren a nagykoncert, ahol olyan közkedvelt előadók lépnek színpadra, mint az elmúlt hétvégén az Elefánt, a Bagossy Brothers Company, az iamyank, vagy a 15. születésnapját ünneplő Eric Sumo Band.

A születésnapi miniturné záró állomása volt az Eric Sumo Band életében Kapolcs és az első Völgyhétvége. Aki nem ismerné az együttest, azt is vonzotta az a hangulat, amely a koncerten uralkodott. Úgyszólván „dögös” volt, ahogyan egy szakmailag és zeneileg kifogásolhatatlan, elvont, kicsit abszurd, de mindenképpen életvidám zenei és szövegvilág dögös tud lenni. Abban az értelmében, hogy nem siklik el fölötte a tekintetünk, vagy jelen esetben a hallásunk, hiszen a legszebb ajándékot adta az együttes a közönségének, mégpedig azt, hogy minden egyes mozdulatnak és dallamnak, amit eljátszottak, szívből örültek.

Alapvetően azt gondolja a koncertközönség, hogy ez minden előadóban megvan, de abba már kevesen gondolnak bele, hogy a zenész által érzett örömöt nem minden művész képes ilyen magas szinten átadni a hallgatóságnak.

Az Eric Sumo Band zenéje semmiképpen sem mainstream vagy populáris, saját bevallásuk szerint sokkal inkább „kacat-western-extrém-popzenekar” Tövisházi Ambrus zeneszerző 2005-ben indult agyszüleménye. Az Erik Sumo Band Harcsa Veronikával vendégként, az új énekesnővel, Kutzora Edinával, az utánozhatatlan Kiss Erzsivel, Gáspár Gergővel, Drapos Gergővel, Nagy Istvánnal és Pápai Istvánnal adott koncertet az első Völgyhétvégén – a veol.hu beszámolója szerint.