Balatonkeresztúr: négy közintézmény korszerűsítése fél év alatt (onlinebalaton.hu)

Alig hat hónap alatt négy közintézmény korszerűsítését oldották meg Balatonkeresztúron. Tervszerű, jól összehangolt munkára, precíz teljesítésre és átgondolt koordinációra volt szükség ahhoz, hogy az Európai Unió és a magyar költségvetés 64 millió forintos támogatását a szűkre szabott határidőre megfelelően használják – tájékoztatta a helyi önkormányzat az onlinebalaton.hu-t.

 

A Balatonkeresztúr középületeinek épületenergetikai fejlesztése című projekt célja az volt, hogy az intézményekben csökkenjen a villamosenergia-költség, valamint teljessé váljon a közös önkormányzati hivatal korszerűsítése. Ennek érdekében meg kellett feleltetni az érvényben lévő energetikai követelményeknek az önkormányzat tulajdonában lévő négy középületet.

A most lezárult fejlesztés során napkollektorokkal szerelték fel a Festetics Kristóf Általános Iskola, a Bene Ferenc Sportcsarnok és a Szolgáltató szervezet épületeit, s így valamennyi épület a hatályos energetikai besorolás szerinti CC – korszerű kategóriába került.

Ugyanezt a kategóriát érte el a Közös Önkormányzati Hivatal épülete is, ahol egy korábban felszerelt napelemes rendszer az áramfogyasztást csökkentette, ám jelentős volt a hőveszteség az elavult határoló szerkezetek és a régi fűtési rendszer miatt. Ezt az épületet érintette a legnagyobb munka, olyannyira, hogy a hivatalt nyáron ki is kellett üríteni. Az elmúlt hónapokban megtörtént a homlokzatok, és az épület lábazatainak, lapos tetejének szigetelése, valamint a homlokzati nyílászárók cseréje. A fűtéshez új kondenzációs kazánt építettek be, a radiátorok hőszabályozót kaptak. A beruházás eredményeként az épületben az energiafogyasztás, míg a külső környezet felé a szén-dioxid kibocsátás jelentősen csökkent. Mára visszaköltözhetett az épületbe a hivatal is.

A fejlesztés az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból származó bruttó 64 013 036 Ft vissza nem térítendő támogatásból és 14 550 400 Ft önkormányzati önerőből valósult meg.

Az eredeti cikk itt olvasható.