Csak valódi őstermelőket engednek be Hévízi Termelői Piacra (sokszinuvidek.hu)

Csak környékbeli gazdák és kézművesek kínálhatják portékáikat a Hévízi Termelői Piacon. A piac vezetője szigorú szabályok szerint működteti a létesítményt.

A Hévízi Termelői Piac vevői elkényeztetettek, már ami a sonkát, kolbászt, kecskesajtot illeti. Aki járt már a Hévízi Termelői Piacon, és kóstolta a helyi árusok termékeit, az tudja, hogy az itteni áruk kiváló minőségűek, az ár-érték arány is rendben van. Ebben hatalmas szerepe van Benkő Lajosnak, a piac vezetőjének, aki nagy műgonddal, hozzáértéssel, szenvedéllyel, és nem utolsó sorban szigorral vezeti a piacot immár nyolc éve.

Mit jelent az, hogy a Hévízi Termelői Piac magánpiac? – kérdezte a piac vezetőjét a sokszinuvidek.hu munkatársa.

Bár én hoztam létre, az én ötletem volt a piac, maga a terület Hévíz városáé. Egészen pontosan a városgazdálkodás egyik cégével van szerződéses jogviszonya az üzemeltetésre a cégünknek.

Úgy hallottam, hogy nagyon szigorú…

Ezt megelőzően 16 évig piacot vezettem, de magam is voltam árus, 7 napból hetet piacoztam, több, mint 30 év vásározási tapasztalat van a hátam mögött. Pontosan ismerem ezt a világot, a dolog úgy áll, hogy egy piacon vagy rend van, vagy nincs rend. Vagy mindent lehet kapni, a furgonból árult fegyvertől a kínai világító zenélő műanyagszökőkútig, vagy elhatározzuk, hogy nem engedünk be akármit a piac területére. Olyan is van, ahol nem tisztelik a piacvezetőt, se egymást, de a vevőket sem az árusok, nálunk ilyen nem fordulhat elő.

Csak valódi őstermelőket enged be

A legfontosabb szabály, hogy saját terméket áruljon mindenki. őstermelő igazolvány felmutatására Benkő Lajos még nem ad ki árusító engedélyt. A NÉBIH, vagy a falugazdász nem túl szigorú, sajnos az őstermelők 15-20 százaléka nem végez valósan őstermelői tevékenységet– mondja.

Tavaly például megjelent nála egy fiatalember friss, 2 napos őstermelői igazolvánnyal, azt állította, hogy ő zalai dinnyetermelő. A hévízi piac vezetője megkérdezte tőle, hogy mióta termesztenek Zalában dinnyét. (Zala megye nem a híres dinnyetermő földjeiről ismert.) Utánajárt, felhívta azt a falugazdászt, aki kiadta ennek az embernek az engedélyt, a falugazdász pedig elmondta, hogy ő bárkinek rányomja a pecsétet az igazolványára, aki kéri. A fiatalemberről mindeközben az is kiderült, hogy valójában nem is zalai lakos, csak albérletben lakott az adott településen.

Szélmalomharcnak érzi, hogy igyekszik betartatni a szabályokat, de hozzáteszi, amíg ő vezeti a piacot, addig komolyan tartja magát ahhoz, hogy ki tekinthető őstermelőnek. Viszonteladók, kereskedők nem árulhatnak Hévízen. Az őstermelők is csak 40 km-es körzetből jöhetnek, mert egy Alföldről jövő árus hitelességét nem tudja leellenőrizni a nagy távolság miatt.

Komolyan betartatja a higiéniai előírásokat

Hévíz nevét nem szabad bemocskolni – mondja a Hévízi Termelői Piac vezetője.

A füstölt árusok, a tejtermékeket árusítók csak a fedett részben árusíthatnak. Ha a hévízi piacról elhozott sajttól többen ételmérgezést kapnak – mert a sajtárus nem húzott kesztyűt – azt a hírekből az egész világ megtudja, mert Hévízet az egész világ ismeri. Itt csak egyszer lehet hibázni, de akkor nagyot – magyarázza.

A teljes cikk itt.