Csak fakivágással készülhet új járda? (tvkeszthely.hu)

Tiltakoznak a lakók Cserszegtomajon a tervezett fakivágások miatt. A Rezi úton felújítandó járda miatt akar az önkormányzat kivágni több fát. Az érintettek kifogásolják, hogy a felújítással kapcsolatban senki nem kereste meg őket. A lakók javaslata, hogy úgy újítsák fel a járdát, hogy a fák is megmaradjanak – írja a tvkeszthely.hu.

A cserszegtomaji önkormányzat pályázati támogatást nyert a Rezi út nyugati oldalán lévő 250 méteres járdaszakasz felújítására. A polgármester szerint ehhez ki kell vágni négy fát. Az utcában lakók tiltakoznak, nem akarják, hogy az általuk ültetett, egészséges fákat kivágják.

Az ügyben lakossági fórumot hívtak össze. A fakivágás ellen tiltakozók elmondták, hogy szeretnék a járdafelújítást, de a fák kivágása nélkül. Felkértek egy minősített faápoló mérnököt, aki szerint kézi járdabontással,  humuszos földfeltöltéssel és vízáteresztő burkolattal ez megvalósulhatna.

Elekes István polgármester elmondta, hogy a pályázati anyagban aszfaltburkolat szerepel, ezért csak azzal lehet felújítani a járdát. Az általuk megbízott kivitelező csak a fák kivágásával vállal garanciát a munkáért, mert a felnőtt gyökerek tönkre teszik az új járdát is.

„Év végéig ennek el kell készülni. Ha nem készül el év végéig ez a pályázat, úgy döntünk, hogy nem készítjük el ezt az utat, akkor vissza kell fizetnünk a pályázati forrást” – mondta a polgármester.

A lakók szerint azonban nincs a pályázatban olyan kötelezettség, hogy ki kell vágni a fákat.

„Azért sántít, amit állítasz Polgármester Úr, mert a tervező úgy tervezte meg, a pályázatot úgy nyertétek meg a tervező anyagával, hogy fakivágást nem javasolt, nincs a tervben” – mondta egy érintett lakó, Bartha Gábor.

A fákat még ebben a hónapban kivágatná az önkormányzat. A kivitelező már meg is jelölte az erre a sorsra szánt egyedeket.

Marton-Bartha Mirella: „Óriási balgaságnak tartjuk a fakivágást, főleg egészséges, közel 30 éves fákról beszélve, amik árnyékot adnak, oxigént adnak, port kötnek meg és egyáltalán a lételemünk és a jövőnk. A megoldást és a lehetőségeket kerestük. most nem nagy sikerrel zárjuk ezt az utcafórumot.”

A polgármester leszögezte, a járdafelújítás a pályázati forrásból csak fakivágással történhet meg. Arra kérte az érintett lakosokat, hogy e-mailben jelezzék, hogy szeretnék hogy elkészüljön a járda, vagy sem. Szerettük volna megkérdezni Elekes Istvánt, hogyan hozzák meg majd a döntést és lát-e lehetőséget a megegyezésre a tiltakozó lakókkal, de nem akart a televíziónak nyilatkozni.