Csak engedéllyel használható a Tihany név

Szigorította a névhasználatot szabályozó, öt évvel ezelőtt elfogadott rendeletét Tihany képviselőtestülete. Az újraszabályozásra azért volt szükség, hogy kiszűrjék a jövőben azokat a termékeket, amelyeken a levendulás megjelenés nem megfelelő, illetve a termék megjelenésében nem méltó a település által képviselt helyi értékekhez – mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Németh Tünde, Tihany jegyzője.

Idén a Levendula Fesztiválra érkező vendégek jelezték, hogy több terméken (hűtőmágnes, képeslap) a Tihany felirat mellett valójában nem a tihanyi levendulás fotója látható, hanem a kereskedők megtévesztő módon más országokban készült képekkel illusztrált termékeket értékesítenek.
A névhasználatot 2011 óta szabályozza rendelet, azóta adnak ki engedélyt Tihany cégnévben vagy rendezvénysorozat nevében történő szerepeltetéséhez. Volt példa elutasításra is, amikor a kérelmezett névhasználat nem különbözött a korábban már nyilvántartásba vett névhasználókétól.
Az önkormányzat a közeljövőben írásban is tájékoztatja a Tihany feliratot tartalmazó árucikkek forgalmazóit az új szabályozásról és az ezzel kapcsolatos kötelezettségeikről.
Nem éri meg az engedély nélküli névhasználat, hiszen a bírság összege elérheti a 150 00 forintot, ami megegyezhet a névhasználati díj összegével. Bár a rendeletben foglaltak megismerésére, az abban előírt kötelezettségek elsajátítására és használatának a mindennapi életbe való beépítésére adnak időt a kereskedőknek, a jövőben ellenőrzések is várhatók – mondta el kérdésünkre Németh Tünde jegyző. Hozzátette: nem a szankcionálás az elsődleges cél, sokkal inkább a településhez méltó termékek megjelenésének a segítése, ebben számítanak a kereskedők együttműködésére.
Az új szabályozás pontosítja a hatásköröket is, ezentúl az engedély elbírálása kizárólag a testület kompetenciájába tartozik.

(9:05)