Cholnoky-emlékdíjat vehetett át Rybár Olivér geográfus (veol.hu)

Veszprém önkormányzata a város kulturális életében végzett példaértékű munkája, valamint kimagasló értékfeltáró és értékmegőrző tevékenysége elismeréseként Rybár Olivér geográfus részére Cholnoky-emlékdíjat adományozott kedden.

Rybár Olivér több mint egy évtizede jelentős kutató és publikációs tevékenységet végez Veszprém szülötte, Cholnoky Jenő földrajzprofesszor életműve feltárása és méltó bemutatása érdekében

A közgyűlés által odaítélt díjat Porga Gyula polgármester adta át. A díjazottról Cholnoky Zsuzsanna elmondta, örömmel tölti el, hogy idén Rybár Olivér kapta meg a Cholnoky-emlékdíjat, aki évek óta rendkívüli odaadással és elköteleződéssel foglalkozik családja történetével, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Cholnokyak emléke bekerüljön a köztudatba.

– Mint Cholnoky Jenő dédunokája, nagyon hálás vagyok Olivérnek a családunkkal kapcsolatos kutatásainak, amelyeket mind természet-, mind pedig társadalomtudományos szempontból végzett – fogalmazott. – Hosszú éveken át kereste rokonsági kapcsolatainkat, aminek eredménye egy csodálatosan részletes családfa, valamint a Cholnoky család története című könyv lett. A könyv révén a ma élő Cholnokyak sokat megtudhattak felmenőikről. Remélem, hogy ez irányú munkásságát a jövőben is folytatja majd – tette hozzá Cholnoky Zsuzsanna.

A laudációból kiderült, Rybár Olivér több mint egy évtizede jelentős kutató és publikációs tevékenységet végez Veszprém szülötte, Cholnoky Jenő földrajzprofesszor életműve feltárása és méltó bemutatása érdekében. A szombathelyi Nyugat-magyarországi Egyetemen jegyezte el magát a földrajz tudománytörténetével, Puskás János professzor ösztönzésével és támogatásával. Rybár Olivér már diákkorában kitűnt társai közül lelkesedésével, akadályokat nem ismerő szorgalmával és céltudatosságával. Cholnoky Jenő szakmai munkásságának, személyének és a Cholnoky család életének feltárásával kapcsolatban számos fórumon, országos konferenciákon, különböző tudományos intézményekben, többek között az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban tartott színvonalas előadásokat.

A teljes cikk itt elolvasható.