CheckINN: programtervek érkeztek a téli Balaton felvirágoztatására (welovebalaton.hu)

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) nyáron egy szuper felhívással mozgatta meg a fesztiválok rajongóit, ugyanis ötletversenyt hirdetett a felsőoktatásban tanuló hallgatók részére, akiknek az volt a feladatuk, hogy saját fesztivált álmodjanak. A versenyre 26 csapat jelentkezett, és jobbnál jobb fesztiválötletek születtek. A Téli Balaton kategóriában megosztott első hely született a Beginner Fesztiválműhely és a LégBalaton csapata között.

CheckINN feszt ötletversenyt nyáron hirdette meg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány. Ekkor Lobenwein Norbert, a hazai fesztiválszervezés egyik legjobb szakembere úgy fogalmazott, hogy „Magyarország kétségkívül a régió fesztivál-nagyhatalma”. Azonban új ötletekre mindig szükség van, ezért arra buzdították az egyetemistákat, hogy szálljanak be a hazai fesztiválok forradalmasításába –  írja a welovebalaton.hu.

26 pályázat érkezett, 3 fős csapatokban vettek részt a hallgatók az ötletversenyen, így közel 80 fiatalt mozgatott meg a felhívás. A pályamunkákat a hazai fesztiválszervezésben jártas szakemberek bírálták el, akik mentorként segítették tovább a csapatokat. A Magyar Turisztikai Szövetség Oszkó-Jakab Natáliát, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatóját, Ifi-Valde Orsolyát, a Paloznaki Jazzpiknik alapítóját, Lobenwein Norbertet, a VOLT, a Balaton Sound, a Nagyon Balaton, a B my Lake és a Strand Fesztiválok szervezőjét, a Sziget Szervezőiroda társtulajdonosát, és Muraközy Pétert, a Veszprémi Utcazene Fesztivál, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 fő szervezőjét kérték fel mentoroknak.

„A Balatonon mindhárman otthon vagyunk, de nagyon kellenek az új ötletek, melyekkel a szezonon kívül is vonzó célponttá tesszük a tó környékét, a pályázók friss szemmel, közönségként közelítették meg a témát, így a valódi igényeknek megfelelő, mégis innovatív ötletek születtek”

– mondta Lobenwein Norbert.

„Rengeteg ötletbe beleszerettünk, és olyan projektek is születtek, melyeket akár saját portfóliónkba is beépítenénk, és nem tartjuk kizártnak, hogy egyszer meg is valósítsuk őket”

– mondta Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója.

A Téli Balaton kategóriában megosztott első hely született a Beginner Fesztiválműhely és a LégBalaton csapata között. A Beginner Fesztiválműhely novemberi steampunk fesztivált álmodott a keszthelyi partszakaszra, meghosszabbítva ezzel a balatoni szezont, míg a LégBalaton csapat ötlete egy hőlégballon-fesztivál Balatonszemesen, amelyet a téli időszakban szerveznének meg, forraltborozással egybekötve.

(A Steampunk az 1980-as évek végétől megjelenő, elsősorban kortárs stílus és tematika, másodsorban alternatív művészeti szubkultúra, amely a legkülönbözőbb művészeti formáktól kezdve (szépirodalom, képzőművészet, művészfilmek, ponyvairodalom, popzene, számítógépes játékok, képregények stb.), a mindennapi tárgykultúrában és formatervezésben is egyaránt megmutatkozik. – a.szerk.)