Cekker Bevásárló Közösség Keszthelyen: közvetlenül a kistermelőktől (tvkeszthely.hu)

Keszthelyen két közösség is működik, akik megbízható eredetű, jó minőségű termékre vágynak, akik kisebb bevásárló közösségekben vásárolnak. Szerdánként a Cekker Bevásárló Közösség tagjai vehetik át a megrendelt árut a kistermelőktől.

 

Hétről-hétre találkoznak a gazdákkal a vásárlók a Cekker Bevásárló Közösségben, ahol a háztáji termékeket 25 termelőtől vásárolhatják meg. Ki rendelni, kóstolni megy, ki pedig már az áruját veszi át.  Ertl Blanka két gyermekes édesanya arról beszélt, hogy kezdetektől itt vásárol. Négy éve Budapestről költöztek Keszthelyre. Egészségtudatosan él a család, úgy is szeretnék nevelni kislányaikat.

A z őstermelőknél minden megtalálható. Most a gyümölcs és zöldség szezonban látszik az árubőség. De nincs hiány sajtból, mézből, házi sajtolású olajokból, fűszernövényekből, burgonyából és házi szörpökből sem. A termékek vegyszer és tartósítószer mentesek. A közösség szinte baráti szerveződésből nőtte ki magát. Öt hónapja működik a város szívében az átadó helyszín.

A tagok azt mondják, sokkal egyszerűbb este átgondolni, hogy mire van szükség  a konyhában, és regisztráció után  megrendelni  a  kívánt élelmiszert.

Tóth Gergely közgazdászként sokat foglalkozik a fenntarthatósággal. Jónak tartja a fenntartható életmód érdekében kis bevásárló közösségeket létrehozni, amiből egyre több van már hazánkban. A tapasztalatok szerint a szervezésnek nagy szerepe van a megfelelő működésben, és a termelőknek nagyon nehéz versenyezniük árban a bolti kínálattal.