BSZ elnökségi ülés: nyeregbe pattannak a térség polgármesterei

Idén is lesz strandminősítés és borverseny a Balatonnál, májusban hirdetik ki az Év Balatoni Háza verseny győztesét, június 5-én lesz a Balaton Napja – egyebek közt ezekről, valamint a szúnyogirtásról, aktuális ügyekről is szó esett az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) szerdai, online megtartott elnökségi ülésén. A szervezet idén egy új, figyelemfelhívó programot is tervez Nyeregben a Szövetség néven, amelynek során a településvezetők körbetekerik a Balatont.

 

Tavaly elmaradt a BSZ által hagyományosan szervezett Balatoni Borok Versenye a járványügyi helyzet miatt, ezért idén tervezik megrendezni, Veszprémmel együttműködve, az EKF jegyében (Európa Kulturális Fővárosa projekt). Az egyeztetések zajlanak, a bírálat június elején várható.

A szövetség idén is meghirdeti a Kék Hullám Zászló strandminősítést, várhatóan június közepétől megtartva a megmérettetésre jelentkezőknél a terepszemlét az eddigi partnerekkel (Nők a Balatonért Egyesület (NABE), Balatoni Kör, Balatoni Turizmus Szövetség, Magyar Turisztikai Ügynökség, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság).

A BSZ és a NABE által közösen meghirdetett „Év Balatoni Háza 2020.” építészeti díjpályázat díjátadójára a járványhelyzettől függően, de az előzetes tervek szerint várhatóan májusban, Keszthelyen kerül sor. A bírálat már megtörtént.

A BSZ Balatoni Körrel közös rendezvényének a Balaton Napjának időpontja minden év júniusának első szombatja – egy korábbi megállapodás szerint -, ami idén 2021. június 5.-re esik. A szervezők szeretnék, ha minél több helyen, minél több szabadidős programmal tartanák meg az idei rendezvényt.

„Nyeregben a Szövetség” néven új programot terveznek szeptember 17-19 között, amelynek során a BSZ településeinek vezetői, illetve a társszervezetei képviselői körbebicikliznék a Balatont, felhívva a figyelmet egyebek között a térség értékeire, a kerékpáros turizmus előnyeire, a környezetvédelem fontosságára és aktuális kérdésekre.

 

Feltört utakról és a szúnyoggyérítésről 

Az elnökségi ülésen szó esett arról, több helyen is gond, hogy az üdülőrégió elavult ivóvíz-hálózatának problémái miatt rendre fel kell törni frissen felújított utakat. A BSZ ezért tárgyalásokat kezdeményez az ügyben a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-vel, majd az illetékes kormányzati szervekkel a helyzet mielőbbi kezeléséért. (A polgármesterek már több éve panaszkodnak arra, hogy támogatásból felújított, megépített utakat kell feltörniük a vízvezetékek gyakori meghibásodásai miatt. A DRV vezérigazgatója két évvel ezelőtt számolt be a balatoni vízi-közmű aggasztó állapotáról– a szerk.)

A szövetség tavaly saját forrásból 2138 hektáron végeztetett légi biológiai, és 5695 hektáron földi kémiai szúnyogirtást. Az országos szúnyoggyérítési program számos előnye mellett nem tesz lehetővé gyorsan reagáló kezelést, vagy szükség esetén a rövid időn belüli visszatérésért, ezért javasolt a BSZ lokális gyérítési programjának fenntartása továbbra is  – a szakértők szerint.

A tavalyi csípőszúnyog-helyzetről Lombár Gábor, a szövetség elnöke, Balatonfenyves polgármestere úgy fogalmazott, „nagy szerencsénk volt”, hiszen a szúnyoggyérítésben új módszereket kellett alkalmazni, és ezek hatékonysága kérdéses volt. A tapasztalatok és a visszajelzések szerint azonban nem volt különösebb panasz szúnyogokra, ami fontos kérdés a turisztikai övezetben. (Tavaly jelentős változást hozott, hogy az unióban betiltották a szúnyogirtó szerek többségét, így nem lehet több légi kémiai szúnyoggyérítést végezni a Balatonnál. Két földi kijuttatásra engedélyezett szerrel végezhető már csak a kémiai beavatkozás, emiatt attól tartottak, hogy az irtás nem lesz olyan hatékony, mint a korábbi években – a szerk.)

Az ülésen elhangzottak szerint tavaly már április elején szükség volt az első szúnyogirtásra, így idén is időben fel kell készülni erre, ezért márciusban megköti a BSZ a szerződést a gyérítést végző vállalkozóval.