BSZ állásfoglalás a balatoni strandokról: helyi ügyben helyben szeretnének dönteni

Az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség elnöke szerdán állásfoglalást adott ki a balatoni strandokkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezésről. Lombár Gábor a hirbalaton.hu-val közölte, az állásfoglalás egyeztetés után született, amelyen a szövetség elnöksége, valamint a tóparti városok polgármesterei vettek részt. Ebben egyebek közt azt az igényt fogalmazták meg, hogy helyi ügyben a döntés továbbra is helyben történhessen, tovább leszögezték: “Mindannyiunk érdeke, hogy a jelenleginél ne legyen jobban túlépítve a Balaton-part!”

A BSZ állásfoglalásának változtatás nélküli szövege:

“ÁLLÁSFOGLALÁS

1./ A Balaton parti önkormányzatok jó gazdái a strandjaiknak, melyet bizonyít, hogy évről-évre fejlesztések sora valósul meg önerőből, és központi forrásból, amely így növeli ezen szolgáltatások minőségét.

2./ A magas színvonalat csak úgy tudják a települések fenntartani, ha megfelelő bevételekhez jutnak a strandok, illetve a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások révén.

3./ Elvárjuk mindenkitől hogy hagyják meg a döntés lehetőségét az egész évben itt élőknek illetve az őket képviselő önkormányzati Testületek számára a strandok fizetőssé, vagy ingyenessé tételéről, mely évtizedek óta működő gyakorlat.

Helyi ügyben a döntés továbbra is helyben történhessen, ne országos népszavazás keretében.

4./ A tulajdonos parti önkormányzatoknak nem áll sem jogában, sem szándékában a strandok területének értékesítése annak státusát szigorú szabályok korlátozzák nagyon helyesen.

A Balaton-parti önkormányzatok várnak minden vendéget strandjaikra, s ha ellátogatnak hozzánk személyesen is meggyőződhetnek, hogy a Balatoni szabad, és fizetős strandok kiváló évről-évre javuló szolgáltatásokkal méltó módon képviselik országunk Turisztikáját.

Balatonfüred, 2020.augusztus.5.

Lombár Gábor

a Balatoni Szövetség elnöke”