BSZ: a balatoniak nem tudnak arról, hogy csőd-közelbe került volna a BAHART

„Meglepő az a kommunikáció, ami arról szól, hogy a Balatoni Hajózási Zrt.-t (BAHART) a csődtől megmentő reorganizációs tervet fogadtak el szerdán. Mi nem tudtunk róla, hogy csődhelyzetbe lenne a cég, hiszen eddig szép eredményekkel működött, az idei évet meghatározó főszezon pedig még nem kezdődött el” – nyilatkozta Lombár Gábor, a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke a hirbalaton.hu-nak. Hangsúlyozta, reméli, hogy a társaság vagyonelemeinek eladásáról is szóló tervek végrehajtása előtt bepótolja az állami oldal az eddigi mulasztást, és egyeztet a balatoniakkal.

 

A szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy a tóparti önkormányzatok azzal a feltétellel kapták meg hosszú évekkel ezelőtt a BAHART tulajdonjogát, hogy egyben kell tartaniuk a céget, ami észszerű, hiszen a veszteséges menetrendi hajózást a nyereséges ágazatokból kell és lehet finanszírozni. Érthetetlen miért változott meg a régió és a turizmus hosszú távú érdekeit szem előtt tartó álláspont az állam részéről, hiszen a szerdán megszavazott reorganizációs terv eladásokról, bérbeadásokról, elbocsátásokról szól optimalizáció címén – tette hozzá.

Lombár Gábor kiemelte, a balatoniak álláspontját jól tükrözi, hogy a tavalyi állami tőkeemelés után kisrészvényessé váló 21 tóparti önkormányzat egyike sem szavazta meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által egyeztetés nélkül elkészített reorganizációs tervet. A BSZ már a szavazás előtt elküldte a balatoni civil szervezetek által is támogatott álláspontját a tervekkel kapcsolatban az MTÜ-nek, bízva abban, hogy az elmaradt egyeztetést bepótolják, ami nem történt meg, és egyelőre válasz sem érkezett a levélre – mondta.

Beszélt arról is, a BAHART-nak égetően szüksége van fejlesztési forrásokra, amit az önkormányzatok nem tudtak biztosítani, ezért fontos az állami szerepvállalás, amire voltak is ígéretek.

– Bízom abban, hogy figyelembe veszik a döntéshozók, hogy a balatoniak minden szinten elutasították a reorganizációs tervet, és bepótolják azt, ami eddig elmaradt, vagyis lesz még egyeztetés a BAHART jövőjéről, mielőtt eladnának kikötőket és egyéb vagyontárgyakat – mondta a szövetség elnöke.

 

(A Balassa: “nem lehet más a BAHART érdeke, mint a Balatonnál élőké és a turistáké” című írás itt érhető el.)