Brutális vihar csapott le Dél-Dunántúlon: villanyoszlopokat csavart ki, autókat sodort el az ár – videó (atv.hu)

Brutális vihar csapott le a dél-dunántúli régióra. Több helyen autókat sodort el az ár, házakba zúdult be a víz. Volt, ahol fákat és villanyoszlopokat csavart ki a hatalmas szél. A Balatont sem kímélte az ítéletidő: az erős szél miatt a tóból kicsapó hullámok több déli partszakaszt elöntöttek – írja az atv.hu.

„Sajnos a szomszéd autóját is vitte meg feljebbről a fát, meg minden egyebet amit mozdítani tudott, vitt” – mesélte a tomboló viharról egy tolnai asszony az ATV Híradójának.

Kerteket, veteményeseket, gyümölcsfákat tarolt le a víz, sok helyen több tonna sarat hagyva maga után.

„Ezt elmondani nem lehet, milyen magasan hömpölygött a víz. Az iszap elöntötte az udvarunkat, kijönni nem tudtunk a lakásból” – fogalmazott egy másik helybéli.

A Somogy megyei Kercseligetet percek alatt lepte el a hömpölygő ár. Vasárnap délelőtt is lapátolták még a sarat az utcáról. Azt hogy mekkora volt a sodrás ereje jól mutatja, hogy a nemrég megépített vízelvezető árok betonlapjait egy hatalmas kupacba hordta össze a víz a falu szélén.

A településen egyelőre nem ajánlott a csapvíz fogyasztása: „Nem tudjuk biztosan, hogy került-e szennyvíz az ivóvízbe, ezért arra kérte a vízkezelő a lakosságot, hogy csak forralás után fogyasszák a toronyból visszafolyó vizet” – fogalmazott Kercseliget polgármestere.

A Baranyai Vásárosdombó mellett egy tó lépett ki a medréből: „Átbukott a gáton durván 1 métert a víz, kb 6-8 órán keresztül mosta a gát oldalát, ezért a gát fala több helyen meggyengült, és kimosta a gátat” – mondta el az ATV Híradójának a Sásdi Vízgazdálkodási Horgász Egyesület elnöke

Az ár a főutat teljesen ellepte, több órára leállt a közlekedés Dombóvár felé. Az 611-es főút egy szakaszát végleg le kellett zárni annyira alámosta víz, de a hirtelen jött vihar Siófokot és Zamárdit is megtépázta. Kidőlt fákhoz és víz szivatáshoz kellet legtöbbször a tűzoltókat riasztani.

A vihar Siófok egyik utcájában villanyoszlopokat döntött ki. A helyreállítás még vasárnap este is folyt, addig az áramszolgáltatás szünetelt.

Az atv.hu teljes riportját itt tekinthetik meg.