Brutális fakivágás zajlott a fonyódi kempingben (24.hu)

Olyan szintű fairtást ritkán látni, mint amilyen a napokban történt a fonyódi Napsugár Kempingben – írja a 24.hu, amelynek információi szerint a 100 hektáros terület tulajdonosa az FND Kemping Kft., amely közvetetten Tiborcz Istvánhoz köthető. (További fotók itt láthatók.)

Kivágott fák rönkjei a kemping bejáratánál (Fotó: 24.hu)

 

A lapnak nyilatkozó helyiek szerint a legaggasztóbb az, hogy nem tájékoztatják őket arról, mi történik a területen. Tavaly felröppent a hír, hogy szálloda épül, mások lakóparkról beszélnek. A nagy fairtásból, amely a környéket is elérte többen arra következtetnek, a kempinget valami nagyobb szabású létesítmény válthatja fel. A kemping melletti alsóbélatelepi erdőt is erősen megritkították.

Farkas Gábor fonyódi alpolgármester a 24.hu-nak azt mondta, úgy tudja, a Napsugár Kemping megőrzi eddigi funkcióját, a fakivágás pedig csak a kemping felújításának része. A város egy független képviselője szintén úgy tudja, hogy nem lesz lakópark a kemping helyén.

A 100 hektáros terület tulajdonosa jelenleg a FND Kemping Kft., amelynek vezetője Kiss Zsófia. A területet tavaly nyáron szerezte meg az FND Kemping.  A pályázaton 500 millió forintos becsült érték szerepelt, Kissék viszont már 300 millió forintért meg tudták szerezni a körülbelül 100 ezer négyzetméteres területet.  Kiss Zsófia és a miniszterelnök veje,  Tiborcz István közötti kapcsolatra az Index egy fonyódi szállodaépítés kapcsán talált rá. (A helyi futballpálya megvételére és pályázati pénzből való felújítására az egyik pályázó a Pelso Polgári egyesület volt, ennek a képviselője Kiss Zsófia, a székhelye pedig Keszthely, Martinovics utca 68., ami a cégjegyzék szerint egy vállalkozó-üzletember lakcíme, Kovács Ferencé. Kovács pedig annak a keszthelyi kikötőnek a vezérigazgatója, és áttételesen résztulajdonosa, amelyet Tiborcz Istvánék vettek meg korábban.)

A Napsugár Kemping benne volt abban a csomagban, amelyet Mészáros Lőrincék megszereztek a Balatontourist megvásárlásával. De a Balatontourist oldaláról kiderült, a cég már csak 10 kemping üzemeltetését végzi. Az egyik, amelyik kikerült a Balatontourist gondozásából, éppen a Napsugár Kemping.

A lap felidézi, amit Lázár János tavaly egy kormányinfón mondott; a Balaton mindenkié, ez a legfontosabb kormányzati álláspont, hozzáférhetőnek kell maradnia a tónak, szabályozni a beépíthetőséget, majd mindenkit megnyugtatott, hogy a kempingek kempingek maradnak, azokból lakóparkok vagy lakóházak nem lehetnek.

A 24.hu teljes cikke itt olvasható.