Bringaút: év végére Som végére ér  (inforegio.hu)

Folytatódik a Siófok-Ságvár kerékpárút építése, decemberre elkészülhet a Som végéig tartó új, öt kilométernyi szakasz.

Három éve ötven nap alatt készült el a Siófokot és Ságvárt összekötő kerékpárút, a 4,2 kilométeres szakasz 260 millió forintból. A Ságvárt és Somot is átszelő újabb etap kétszer ennyibe fog kerülni, de persze a terepviszonyok is mások. Keresztül megy például a Ságvár és Som közötti Hármas hegyen… – Szeretnénk folytatni a közeli települések, Nyim, Som, Ádánd irányába, csatlakozni a Sió-parti és Balaton-parti bringaút-hálózatra – erről beszélt Kecskés Gábor ságvári polgármester a három évvel ezelőtti avatón. Ságvárnak is fontos az immár küszöbön álló folytatás, hiszen most csak néhány száz métert lehet megtenni a bringaúton a község belterületén, majd hirtelen véget ér.

Lenkey Tibor somi polgármester jó hírekről számolt be az inforegio.hu-nak nyilatkozva: a közbeszerzési eljárása zajlik a félmilliárdos beruházásnak, ha ez véget ér, akkor kezdődhet a kivitelezés. – A kerékpárút folytatása új dimenziót nyit településünk életében – így Lenkey Tibor, aki 1990 óta polgármestere Somogy megye névadó községének. – Mindig is azt mondtam, hogy Siófok közelsége miatt fejlődésre ítélt falu vagyunk. Sokat várunk a bringás kirándulók, turisták megjelenésétől. Igyekszünk felnőni a feladathoz és egyre több mindennel büszkélkedni. Aki leszáll majd a kerékpárjáról Somban (legkésőbb a falu végén, a dégi elágazónál ezt meg kell tennie, hiszen egyelőre odáig folytatódik a bringaút építése), az rácsodálkozhat fatornyos katolikus templomunkra a falu közepén, új közösségi épületeinkre a templom szomszédságában, vagy éppen a folyton szépülő térre, tavaly óta Iványi-Grünwald Béla szobrával. Som szülöttének, a neves festőművésznek az emlékét többek között évenkénti alkotótáborral is őrizzük és Iványi-emlékszobát is kialakítottunk. Mindezzel pályázunk idén a Somogyország kincse cím elnyerésére.

Lenkey Tibor felhívta a figyelmet a Nemzetőr-emlékműre, s a népi mesterségeket megörökítő épületekre, kiállításokra. A bognár, kádár, lakatos, esztergályos mesterséget bemutató anyaguk a júniusi falunapra állhat össze. – Aki Somig jön bringával, annak „meg kell mászni” a Hármas hegyet, de megéri – tette hozzá a polgármester. – Az a célunk, hogy a gyalogos, kerékpáros, lovas, hintós turizmus régiós bázisa legyünk.