Zamárdi Brettyó: kevesen adnák el a területüket, van aki felajánlotta Mészáros Lőrincnek

A Brettyó tulajdonosainak csak  valamivel több, mint egyharmada nyilatkozott úgy, hogy termőföldáron eladná területét, ám a zamárdi képviselő-testület úgy döntött: amennyiben lehetőség van rá, ilyen feltételekkel is belevág a természetközeli hasznosítást célzó pályázatba. A tulajdonosok egy csoportja e közben már Mészáros Lőrincnek is fölajánlotta megvételre a Brettyót.

Másfél évtizednyi huzavona után megoldódhat a Zamárdi és Szántód területén fekvő Brettyó sorsa, az önkormányzatok egy pályázat révén megvennék a 250 hektáros nádast – írta meg a hirbalaton.hu  korábban. Azt is, hogy a dupla védettség (Natura 2000-es területté nyilvánítás és nádas-fedettség) miatt a tulajdonosok hosszú évek óta nem tudnak mit kezdeni a kárpótláskor visszakapott, akkor még forgalomképesebb területtel, amihez zamárdi belterületi ingatlanként jutottak.

Csákovics Gyula zamárdi polgármester szerint nincs esély rá, hogy a védettség lekerüljön a 7-es főút és a szántódi révhez vezető út közötti ingatlanról. Úgy vélte, nem muszáj mindent beépíteni a Balaton-parton, meg lehet békélni a természet-közeli állapot fenntartásával is. Aligha lehet más a jövője a Brettyónak és ennek a megőrzésére most pályázati lehetőség kínálkozik. Áprilisban értesítették a 150 ingatlantulajdonost arról, hogy egy, a természeti értékek megőrzését célzó uniós pályázattal lehetősége nyílik akár az önkormányzatoknak, akár az államnak arra, hogy megvásárolja a területet.

Csákovics Gyula szerint a Brettyó esetében a két érintett település lehet a vevő, de – nyomatékosította a zamárdi polgármester – senki se számítson a termőföld áránál magasabb összegre, azaz hektáronként egy-másfél millió forintnál többre. Hozzátette, a természet már visszavette a Brettyót, ami a turizmus számára így is érték lehet. Ki lehetne alakítani például egy tanösvényt ott, ahol a révet és Szántódpusztát összekötő kerékpárút átszeli. Akár madármegfigyelő helyként is turisztikai attrakcióul szolgálhatna.

– A tulajdonosok valamivel több, mint egyharmada jelezte vissza, hogy eladná a területét termőföldáron – mondta el a hirbalaton.hu-nak a zamárdi polgármester. – Ez kevesebb, mint amire számítottunk, persze, ennyi tulajdonos esetében egységes akaratot aligha lehet várni. Képviselő-testületünk úgy döntött: megvizsgálja annak lehetőségét, hogy ilyen módon is van-e lehetőség a pályázat benyújtására, a természetközeli bemutatóhely megvalósítására. Azokkal szemben így korrekt, akik elfogadják a felkínált árat; másfél évtized óta ez az első olyan lehetőség, ahol egy pályázatban a terület megvásárlásra is szerepel összeg. Amennyiben nem tudunk pályázni, úgy el kell engednünk ezt a lehetőséget is.

A hirbalaton.hu e közben arról értesült: a tulajdonosok egy csoportja a helybéli Mojzer Lászlóné vezetésével Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesternek is fölajánlotta a Brettyót, megvételre. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Mészáros érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt. felvásárolta a balatoni kempingeket üzemeltető Balatontouristot, mely által a Brettyó-közeli zamárdi kemping is a fennhatósága alá került.

– Én senkinek sem adtam megbízást arra, hogy a területemet akár Mészáros Lőrincnek, akár másnak ajánlgassa – reagált Csákovics Gyula nem csak zamárdi polgármesterként, hanem  Brettyó-tulajdonosként is. –  Sajnálom, hogy vannak, akik továbbra sem értik: a dupla védettség miatt sosem fog már elkelni az ingatlanuk telekáron.

A hirbalaton.hu megkeresésére Mojzer Lászlóné annyit közölt, egyelőre nem kaptak választ az eladási ajánlatukra Mészáros Lőrinctől.