Bővült Keszthely térfigyelő kamerarendszere, ami kulcsfontosságú a bűnmegelőzésben (tvkeszthely.hu)

Bővült Keszthely térfigyelő kamerarendszere. 31 új berendezést telepítettek a városban, köztük rendszám-megfigyelő kamerákat is. Az önkormányzat saját forrásból végezte el a fejlesztést. Ma együttműködési megállapodást írtak alá a rendőrséggel, akik így élőben követhetik, visszanézhetik, letölthetik a felvételeket. A tapasztalatok szerint ahol egy jól kiépített kamerarendszer működik, ott csökken a bűncselekmények száma.

 

2019-ben készült el a város térfigyelő kamerarendszerének bővítését tartalmazó kiviteli terv. A városüzemeltetéssel és a rendőrség munkatársaival határozták meg, hogy a város mely pontjaira telepítsenek kamerákat. A most kiépített 31 térfigyelő eszköz a legmodernebb technológiát képviseli, vannak köztük rendszámfelismerő kamerák is, így a városon áthaladó forgalmat is rögzítik.

A bővítést saját forrásból valósította meg az önkormányzat – mondta sajtótájékoztatóján Keszthely polgármestere. Nagy Bálint hangsúlyozta, a járvány okozta gazdasági nehézségek ellenére is sikerült finanszírozni a beruházást.

„Az idei évi költségvetésbe be tudtuk már tervezni külön soron ennek a költségeit és most, az év végére ki is tudtuk építeni, meg is tudtuk valósítani. Nagyon fontos megemlíteni, hogy az új, 31 darab kamera kiépítésével a rendszert már 55 helyszínen 75 kamerára tudtuk bővíteni, ami keszthelyi léptékbe jelentős szám”

– nyilatkozta Nagy Bálint. Hozzátette. a beszerzés versenyeztetésével sikerült a tervezett költségnél 7 millió forinttal kevesebbért, összesen 25 millió forintból kiépíttetni a rendszert.

 

A kameráknak elsősorban a megelőzésben van nagy szerepe

Együttműködési megállapodást írt alá a város polgármestere és a Keszthelyi Rendőrkapitányság vezetője. Ez biztosítja az adatok kezelését a rendőrség számára. A felvételeket így a rendőrség élőben követheti, visszanézheti, letöltheti. Folyamatban van a kapitányságon egy megfigyelőállomás kiépítése. Erre az önkormányzat 1,8 millió forintot biztosított. Andor László alezredes elmondta, ezeknek a kameráknak elsősorban a megelőzésben van nagy szerepe.

Andor László kapitányságvezető: 

„Azokon a településeken, ahol rendőrség, polgárőrség mellett egy jól kiépített és megfelelő helyre elhelyezett kamerarendszer működik, csökken az ismertté vált bűncselekmények száma, illetve csökken a közterületeken elkövetett jogsértéseknek a száma is. Én rendőrkapitányként elsősorban azt várom el, hogy Keszthely városában tovább folytatódjon az a pozitív trend, ami az elmúlt 12 évre jellemző, gyakorlatilag mind az összes, mind a közterületi bűncselekmények számában jelentős csökkenés következzen be.”

A megelőzésen kívül a kamerarendszernek kulcsfontossága van abban, hogy az élőképnek köszönhetően egy-egy jogsértésre egyből tudnak reagálni a rendőrök. A felderítési és nyomozói munkában is nagy segítség a rögzített felvétel.

„A kamerarendszer egyfajta digitális szemtanúként fog majd nekünk segíteni az egyes büntető- vagy szabálysértési eljárásainkban. Az idei évben is, illetve a tavalyi évben is több bűncselekmény, illetve szabálysértésnek a felderítésében, illetve az egyes bizonyítási eljárások lefolytatásában nagy segítségünkre volt a már meglévő kamerarendszer”

– tette hozzá a kapitányságvezető.

A kamerarendszer rugalmas, a jövőben tovább lehet bővíteni. A rendőrség és az önkormányzat is azon az állásponton van, hogy a közbiztonság tovább fog javulni ezzel a fejlesztéssel – a Keszthelyi TV híradása szerint.