Bővült a szakkínálat a Georgikonon – fontos bástya Keszthely (TV Keszthely)

Az integráció ellenére még bővült is a szakkínálat a Georgikonon. A február 1-től alapítványi fenntartásba kerülő Szent István Egyetem campusán újra elindítják gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzést és folytatódik több jól bevált szak oktatása is. Dublecz Károly főigazgató a TV Keszthely-nek elmondta, Keszthely továbbra is stabil bástyája a hazai felsőoktatásnak és meghatározó szereplője a Dunántúlnak.

Tradíció, piacképes tudás, sokszínű, gyakorlatias és családias légkör – ezt ígéri leendő hallgatóinak a Georgikon. A campus idén számos videóval állt elő, melyekben bemutatják a képzéseket. Több hallgató ismerteti saját képzését, legyen az agrármérnöki, természetvédelmi szőlész-borász, vagy éppen turizmus-vendéglátás szak.

A bármikor elérhető videó tartalmak mellett online tájékoztatókat is adnak a Georgikonról. A járványhelyzet miatt a korábbi, nagy részvétellel szervezett nyílt napokat nem lehet megtartani. Szakonként szerveztek chatszobákat, ahol oktatók és hallgatók is várják az érdeklődőket. A Georgikon öt ilyen nyílt napot hirdetett meg, a felvételi jelentkezés határidejéig még két alkalom van hátra. Lukács Gábor egyetemi docens eddig szép számú érdeklődést tapasztalt. A TV Keszthelynek elmondta: természetesen a hagyományos nyílt nap 160-170 látogatójához nem lehet hasonlítani ezt az új formát.

„Az az érdekes, hogy általában olyan jelentkezők voltak, akik nagyjából eldöntötték, hogy a Georgikonra fognak jönni. Ilyen párhuzamok voltak, hogy inkább ez, vagy az. Egy kicsit olyan volt ez, mint a normál nyílt napokon, hogy körbejártak a standoknál, itt nyilván a chatszobákban. Szép számú érdeklődő volt, nem volt probléma a megjelentek számával” 

– nyilatkozta az egyetemi docens.

Európa legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőoktatási intézménye korábban a Pannon Egyetem égisze alatt működött. Augusztus 1-től a kar a Szent István Egyetem campusa lett. 2021. február 1-jétől Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven, alapítványi fenntartásba kerül az intézmény. Dublecz Károly, a campus főigazgatója hangsúlyozta, az integráció ellenére még bővült is a szakkínálatuk:.

„Az egyik legfontosabb változás nyilván az integráció. Ennek ellenére lényeges változások nincsenek. A felvételizőket szeretném megnyugtatni, hogy Keszthely továbbra is stabil bástyája a hazai felsőoktatásnak és meghatározó szereplője a Dunántúlnak, az is marad. Nincsen semmiféle változás a szakkínálatunkba, minden szakot indítunk, amit eddig is szoktunk, sőt, újdonságok is vannak.”

Újra lehet felvételizni a gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzésre, mely korábban is népszerű szak volt. Tovább folytatódik a szőlész-borász képzés. Ennek egy új lendületet adhat, hogy a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet is az intézmény része lesz február 1-től. Folytatódik a turizmus-vendéglátás képzés is, melyben az agrárturisztika új elemei fognak megjelenni. Február 15. a jelentkezési határidő, addig még két nyílt nap lesz, de 4-5 fős csoportokban személyesen is van lehetőség megtekinteni a campust a járványügyi szabályok betartása mellett.