Bővül a veszprémi körgyűrű (magyarnemzet.hu)

 

Megkezdődhet a 8-as főút Veszprémet elkerülő szakaszának négysávosra bővítése, miután az állami beruházó győztest hirdetett a kivitelezői pályázaton. A Balaton északi partjára tartók így nyolc kilométerrel tovább autózhatnak majd gyorsforgalmi úton, és a megyeszékhely megközelítése is könnyebbé válik – írja a magyarnemzet.hu.

Közzétette a 8-as főút Veszprém megyeszékhelyet elkerülő szakaszának bővítési és felújítási munkálataira vonatkozó pályázatának eredményét az állami beruházó. A nyertes cég – a Strabag Építő – a 7,5 kilométeres, kétszer két sávos utat 25,84 milliárd forintból építheti meg, a tervek szerint 2022-ig. A 8-as főút Székesfehérvár határától Veszprém keleti széléig kétszer két sávos, óránként 110 kilométeres haladásra tervezett autóútként üzemel, és bár helyenként 90-es, sőt 70-es sebességkorlátozások is vannak rajta, az útvonal mégis vonzó alternetíva nyári hétvégeken a rendszerint túlzsúfolt M7-essel szemben. A Fejér megyéből vagy a főváros felől érkezők azonban a város elkerülőjén gyakran dugóba futnak bele.

A 8-as főút Veszprémet elkerülő szakasza a litéri és a város keleti kapujának számító, úgynevezett budapesti csomópont között jelenleg is négysávos, a budapesti csomópont és a balatonalmádi leágazás között azonban csak három sáv van. Az almádi és a füredi elágazás közötti egy kilométeren újra négysávos, ám azután az elkerülő nyugati végét jelentő – Herend felé vezető – csatári csomópontig közel hat kilométeren keresztül ismét csak két – meglehetősen rossz állapotú – sávon lehet közlekedni. Aki elkerülné a zsúfolt körgyűrűt, letérhet Litérnél, és akkor Balatonfűzfőnél éri el azt a 71-es főutat, ami végigvezet a tó északi partján. A Balatonfüredre vagy még nyugatabbra tartók azonban általában a Veszprém felé vezető utat választják.

A fejlesztésről bővebben itt olvashat.