Bővítik és korszerűsítik a királyszentistváni szennyvíztisztítót

A Széchenyi 2020 program keretében Királyszentistván és Litér Községi Önkormányzata 402,36 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az „Királyszentistván központú agglomeráció szennyvíz-tisztításának fejlesztése” elnevezésű, KEHOP-2.2.2-15-2016-00065 azonosító számú projekt megvalósítására.

(Fotó: NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.)

A beruházás összesen 447,06 millió forintból valósul meg, amit 90%-ban az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszíroz – áll a Nemzeti Fejlesztési Programiroda közleményében.  A projekt támogatási összegéből Királyszentistván és Litér Községi Önkormányzata részesül a Programiroda  konzorciumi vezetésével.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő beruházás célja a meglévő és üzemelő szennyvíztisztító telep bővítése és korszerűsítése. A szennyvíztisztító telepre a szennyvíz két irányból érkezik. Litérről gravitációsan, Királyszentistvánról, Sóly, Vilonya szennyvizével megnövelt mennyiség nyomott vezetéken. Királyszentistván és Litér, Sóly és Vilonya települések közművel összegyűjtött szennyvizeinek tisztítása jelenleg egy átfogó fejlesztést igénylő szennyvíztisztító technológiával biztosított. A meglévő szennyvíztisztító telep Királyszentistván, Litér, Sóly és Vilonya községek csatornahálózatain összegyűjtött szennyvizeit, valamint korlátozott
mértékben a tengelyen beszállított folyékony hulladékait tisztítja.