Bővíti veszprémi gyárát a Maxon Motor Hungary Kft. (mti)

Mintegy 4,2 milliárd forintos beruházással bővíti veszprémi elektromotor gyárát a svájci Maxon magyarországi leányvállalata, a Maxon Motor Hungary Kft., a beruházás 102 új munkahelyet teremt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

A miniszter elmondta: a beruházáshoz a magyar kormány 1 milliárd ötvenmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt.
A cég Veszprémben 900 négyzetméteres új termelőcsarnokot épít, ahol bevezetik a precíziós fröccsöntés új technológiáját, és a Maxon Motor gyártóeszközeinek fejlesztőrészlege is ide, Magyarországra kerül. A veszprémi gyártóközpontban előállított elemek jelentős részét a NASA-nak fogják szállítani, és azokat a következő Mars-szondák elektromotorjaiban fogják használni – ismertette Szijjártó Péter.

Kiemelte: a beruházás magyar mérnökök számára lehetőséget ad, hogy bekapcsolódjanak a nemzetközi űrtechnológia-iparba, a magyar kis-, és középvállalkozásoknak pedig arra, hogy magas technológiai színvonalú termelési-fejlesztési tevékenység beszállítóivá váljanak.

Magyarországon a gépipar teljesítménye az első hét hónapban 5 százalékkal nőtt, termelési értéke meghaladta a 8500 milliárd forintot. Az ágazatban dolgozók létszáma 6 százalékos növekedéssel meghaladta a 377 ezret, ami jól kifejezi a gépipar kapacitásainak folyamatos növekedését – tette hozzá. A miniszter köszönetet mondott a cégnek, hogy a legfejlettebb technológiát jelentő beruházását Magyarországra hozta, amivel az ország felkerült az űripar térképére.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Svájc a 12. legfontosabb befektető lett Magyarországon, a két ország közötti kereskedelmi forgalom idén az első hét hónapban 9 százalékos növekedéssel elérte a 881 millió eurót, a magyar export pedig az 500 millió eurót. A magyar-svájci gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok eredményesek, nincs ok szégyenkezésre – fogalmazott.

Peter Grütter, a Maxon Motor termelési és műszaki ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a 2001-ben alapított telephelyen 2002-ben indult a termelés, 300 négyzetméteren. Az elmúlt 15-16 évben a gyárat több lépésben bővítették, jelenleg már 40 ezer négyzetméteres területen 14 ezer négyzetméteres épületben folyik a gyártás. A cég évi egymillió terméket gyárt, és 380 dolgozót foglalkoztat.

Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára, megyei fejlesztési biztos kiemelte: Veszprém megye gazdasága erősödik, részben a kormányzati támogatások eredményeképpen. Ennek a helyi adóbevételekre, és a foglalkoztatásra jelentős hatása van, a megyében felére csökkent az aktív álláskeresők száma.

Porga Gyula, Veszprém város polgármestere méltatta a megállapodást, ami hozzájárul az ipari termelés bővüléséhez. Ismertette, hogy a város ipari kibocsátása 2010 és 2015 között 40 százalékkal nőtt, a helyi iparűzési adó bevételek pedig 2010 és 2016 között 50 százalékkal emelkedtek Veszprémben. A város gazdasági társaságai jelentős fejlesztési forráshoz jutottak, és a következő időszakban 60 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre.

A Maxon Motor Hungary Kft. főtevékenysége villamos motor, áramfejlesztő gyártása, ezen belül az egyenáramú villamos motorok és részegységeinek gyártása, szerelése. Magyarország mellett Svájcban, Németországban, Dél-Koreában, Hollandiában, és az Egyesült Államokban vannak telephelyei. A fejlesztéssel a magyarországi lehet a legnagyobb telephely – mondta Peter Grütter.