Botticellitől a kortársakig – Tematikus tárlat a balatonfüredi Kisfaludy Galériában

Megidézett Botticelli, Caravaggio, ElKazovszkij vagy éppen Kő Pál és Keserü Ilona. Kiből lehet mester és kiből példakép? A viszony miként jelenik meg az alkotásokban? A Veszprémi Művész Céh tematikus tárlata nyílt meg a Kisfaludy Galériában.

A Veszprémi Művész Céh rendhagyó, tematikus tárlata, olyan műalkotásokat mutat be, melyek tükrözik az alkotók és művészetükre jelentős hatást kifejtő mesterek viszonyát. Ez hol a mester művének újra fogalmazása, helyenként meg a jellegzetes motívumainak, stílusjegyeinek megidézése – írja a FüredKult.

A klasszikus nagy mesterektől (Botticelli, Fra Angelico, Caravaggio, Brueghel) az absztrakt alkotókon át (Kandinszkij, Mondrian, Malevics) egészen a kortársakig (Keserű Ilona, Kő Pál, Schrammel Imre) a művészettörténet szinte teljes spektrumát felölelik a kiállított képek.

Fontos, hogy nem másolatokról van szó, hanem egyfajta párbeszédről két alkotó között. Eredeti, elgondolkodtató alkotásokat láthatunk a kiállításon. Érdekes kérdés, ki a mester, és ki inkább példakép? Botticelli nyilván inkább az utóbbi, a még ma is élő kortársak viszont a mesterek. Bármelyikről is beszélünk, kell egy viszony, ami dinamikusan működteti a kapcsolatot alkotó és mestere között

– vélekedett a tárlat megnyitóján Dohnál Szonja művészettörténész.