Bőséges és zamatos az újbor dél-balatoni borvidéken (sonline.hu)

A Rádpusztai-Gasztro Élménybirtok adott otthont a balatonboglári borvidék első dél-balatoni újbor kóstolójának. 12 környékbeli borászat mutatta be idei friss nedűit. Az esemény célja az volt, hogy a látogatók megismerkedhessenek a térség legfrissebb borkülönlegességeivel és az újborok ígéretes ízvilágával.

A borkóstolót Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés és a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke nyitotta meg – tudósított a sonline.hu.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a dél-balatoni borvidék lenyűgöző kínálattal várja az érdeklődőket, arra bátorította a vendégeket, hogy minél több helyi bort kóstoljanak meg. Podmaniczky Péter, a balatonboglári borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke rámutatott, hogy az idei év különleges kihívásokat és lehetőségeket hozott a borászatok számára. A korai szüret – amely már augusztus elején elkezdődött – kihívásokat állított a borászatok elé, de lehetővé tette, hogy most, Márton-nap környékén bőséges újbor választékkal várják a borbarátokat. Ez az évjárat nagyon illatos, zamatos és tartalmas borokat ígér – tette hozzá.

A Hujber Pincészet három különlegességgel készült az eseményre: egy Irsai Olivérrel, egy Portugieser Rozéval, valamint egy új termékkel, a Schillerrel. Hujber Attila, a pincészet ügyvezetője elmondta, hogy a Schiller egy cabernet franc-ból készült bor, amely se nem rozé, sem vörös, inkább egyedi kategóriát képvisel. – Három napot héjon ázott, és könnyedsége, gyümölcsössége a rozéhoz hasonlítható– magyarázta, hozzátéve, hogy a borok kiválóan párosíthatók Márton napi fogásokkal.

A rendezvény egyik különleges programpontja a chardonnay workshop volt, amelyet Kácsor Bence vezetett. A workshop során a résztvevők megismerhették a chardonnay szőlőfajta jellemzőit, valamint kilenc különböző borászat borait kóstolhatták meg.– Ez egy közkedvelt bor, amely vidékünkön is jelentős szerepet játszik – mondta Kácsor, aki külön hangsúlyt fektetett a stílusjegyek és az évjáratok közötti különbségek bemutatására.