Borversenyt rendeztek a Nivegy-völgyben és Balatonkenesén (veol.hu)

A Hollósy Zsombor borász vezette Holló Pince Az év borosgazdája a Nivegy-völgyben 2022 cím nyertese, derült ki Balatoncsicsón, a Szent Balázs-hegyen lévő Gergely Borházban megtartott versenyen, amit Antmann József hegybíró vezetésével a Nivegy-völgyi Hegyközség szervezett. Az Év Bora címet a Cseh Családi Pince olaszrizlingje szerezte meg. 

 

A borversenyen tizenöten három bizottságban bíráltak, Brazsil József, Varga Zoltán és Sólyom László borászok elnökletével.

Dobosi Győző borász segítségével értékelte a borokat egy társadalmi zsűri is, amelyben Oláh Kálmán háziorvos, Péringer Antal, a hegyközség könyvelője, Molnár László, volt hegybíró és Mészáros Géza, a Zánkai Okályi Iván Kertbarátkör elnöke foglalt helyet. A versenyre 25 termelő 91 bortételt adott le. A fajták közül a legtöbb, összesen 32 tétel olaszrizling volt. A versenyen három darab nagy aranyérmet, 17 aranyérmet, 57 ezüstérmet, 12 bronzérmet adtak át, mindemellett két oklevél minősítés is született. Az év bora 2022 cím nyertese a Cseh Családi Pince 2021 évjáratú zánkai olaszrizling borával.

Az év boros gazdája a Nivegy-völgyben 2022 cím nyertese a Holló Pince, Hollósy Zsombor borász vezetésével. A borász háromféle borral nevezett a versenyre, és borai pontszámának átlagát tekintve a legmagasabb pontszámban részesült. A legjobb vörösbor 2022 cím nyertese a Szabó és Fia Borpince 2020 évjáratú merlot borával – írja a veol.hu.

A Balaton keleti medencéje bortermelőinek a Keleti-balatoni Borrend szervezett versenyt a napokban.

A hagyományos megmérettetést egy év kihagyás után rendezték meg újra, immár tizenegyedik alkalommal. A korábbi évekhez hasonlóan a versenyre a Balaton keleti medencéjének szinte minden településéről küldtek be nedűket a termelők, mondta el Győrfi Károly, a borrend elnök-nagymestere. A térségből 53 termelő közel 120 bormintát küldött be a 2017–2021 közötti évjáratokból. A beküldött borok között fehér-, rozé- és vörösborok is szerepeltek, utóbbiakból érkezett a legtöbb minta. A Kelet-balatoni Borrend versenyére beérkezett mintákat négy bizottság tapasztalt bírálói értékelték, pontozták. Balaton­keneséről hét termelő küldött be bort a bírálatra, és ezek közül választották ki Kenese város 2022-es borát.

Az elismerő címet a bírálók Győrfi Károly 2020-as cabernet sauvignon borának ítélték oda. A helyi borok közül nagyaranyat érdemelt ki Öcsi Gyula 2021-es, saszlából készült és a Kürthy Pincészet szintén tavalyi kékfrankosa.  A térségből nagyaranyat kapott a balatonvilágosi Mihalovics Pince 2017-es cabernet sauvignonja és a Deák-­Bárdos Pince balatonaligai Királyleányka bora.

A bírálóbizottságok összesen 37-37 arany- és ezüst­érmet, 35 bronzérmet és hét dicsérő oklevelet ítéltek oda – olvasható a veol.hu beszámolójában.