Boros Gergely tudományos főmunkatárs a Balaton humánterheléséről: nem megfelelően értelmezték a kutatók állásfoglalását

“A múlt héten megjelent cikkek egy része kiforgatta, illetve nem jól értelmezte a korábban megjelent közleményt a Balatonba jutó emberi vizelettel kapcsolatban” – nyilatkozta Dr. Boros Gergely, a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa a hirbalaton.hu-nak, hangsúlyozva, hogy saját véleményét mondja el.  (Az alaphír az volt, hogy a Balatoni Szövetség elnöke vízminőség-védelmi okokból állami támogatást kért a Balaton-parti illemhelyek ingyenessé tételéhez).

„Az emberi vizelettel a Balatonba kerülő tápanyagterhelés nem olyan mértékű, ami alapvetően befolyásolhatná a tó algásodását. Tehát részben félrevezetőek voltak azok a cikkek, melyek címében azt sugallták, hogy emiatt szaporodnak túl időnként az algák” – szögezte le a kutató. A tó befolyó vizeiből, valamint a városias és mezőgazdasági területekről nagyságrenddel több foszfor kerül a Balatonba, mint amit a fürdőzők esetlegesen közvetlenül bele ürítenek. Mindemellett persze nem lehet figyelmen kívül hagyni a kisebb terhelő forrásokat sem, amelyeket lehetőség szerint fel kell számolni vagy tovább kell csökkenteni.

Ami a közegészségügyi vonatkozásokat illeti: az egészséges ember vizelete ugyan steril, nem tartalmaz baktériumokat – szemben a széklettel –, de a beteg emberekre ez már nem igaz – hangsúlyozta Dr. Boros Gergely. További problémát jelenthet, hogy a vizelettel különböző gyógyszer- és egyéb szermaradványok kerülhetnek közvetlenül a Balatonba, amelyeknek a vízi élővilágra gyakorolt hosszabb távú negatív hatásait már több tudományos vizsgálat igazolta. “Én reménykedem abban, hogy a nyilvános mosdók alapvető állampolgári jogon, ingyenesen használhatók lesznek. Ha sikerül egy lépést tenni ebbe az irányba, akkor már nem volt hiábavaló a mostani hírverés. Mindenkit arra kérek, hogy kerülje a természetes vizeink szennyezését ” – fogalmazott a kutató.

Dr. Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet és ezzel egy gramm foszfort ürít. Az üdülőrégió vendégéjszakáinak számából kiindulva úgy becsülik, évente 1,2 tonna foszfor kerül a Balatonba emberi vizelettel. Ez a tó teljes terheléséhez képest nem olyan borzasztóan sok, hiszen csak a Zalából körülbelül 25 tonna érkezik évente a tóba, de ahhoz képest igenis sok, hogy nagyon drága beavatkozások árán sem sikerült évi 8-10 tonnával csökkenteni a kívülről érkező foszfor mennyiségét – közölte. A Balatonnál már azzal hozzájárulhat bárki a természet védelméhez, ha mindig a mosdót használja – mondta a kutató.