Böröcz István: “nem szabad hátat fordítani az egész éves Balaton-koncepciónak” (Magyar Nemzet)

Példátlan volt tavaly a város turisztikai szolgáltatóinak összefogása, többségük már a járvány első hulláma alatt alkalmazkodott a nehéz helyzethez – hangsúlyozta évértékelőjében Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke. A tervek alapján az északi parti város idén is az egyik legnépszerűbb hazai üdülőhely marad.

A füredi önkormányzat parkot létesítene a város szégyenfoltjaként emlegetett görög falu helyén, a kemping mellett pedig már április közepén megnyitják az új vitorláskikötőt és a víziturisztikai megállópontot – ilyen tervekről is szó esett a napokban a Balaton északi partjának leglátogatottabb városában, ahol nem késlekedett az évértékeléssel a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke. Böröcz István a Magyar Nemzetnek kijelentette: Magyarországon, legnagyobb tavunk üdülőrégiójában még mindig Füred az egyik legkedveltebb nyaralóhely.

Igazolják ezt a számok: a nyári hónapokban a város szálláshelyei 784 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ebből a külföldiek átlagosan 4,3, a hazaiak 2,5 napot töltöttek el a városban. Az országhatáron túlról érkezettek összetétele nem változott, a top 5-be Németország, Ausztria, Csehország, Lengyelország és Szlovákia került.

Példátlan összefogást tapasztaltunk a helyi turisztikai szolgáltatók részéről, sokan már a járvány első hulláma idején képesek voltak alkalmazkodni a szokatlanul nehéz helyzethez. Az éttermek előre hozták a felújításokat, új szolgáltatásokba, elsősorban ételkiszállításba kezdtek, és bővítették a kínálatukat

– jelezte a szakember.

Mint mondta, az előző év bebizonyította, hogy fontos a belföldi turizmus erősítése és a kora őszi kirándulóidőben az is kiderült, hogy nem szabad hátat fordítani az egész éves Balaton-koncepciónak sem. Úgy tapasztalták: többen keresték a minőségi szolgáltatásokat, valamint az aktív turizmus adta lehetőségeket, a vízi sportokat és a túrázási lehetőségeket a tónál.

Böröcz István a helyi Tourinform-iroda munkájáról úgy fogalmazott: nem volt kérdés, hogy az ott dolgozók érdemeljék ki a színvonalas városmarketinget elismerő gyémánt díjat. Azt is ismertette, hogy ebben az évben is igyekeznek igazodni a vendégforgalom egyes szegmenseit fenyegető körülményekhez. Az önkormányzat pedig a gazdasági nehézségek közepette se mond le a minőségi turizmus feltételeinek gazdagításáról. Ennek mentén a városkép formálását akadályozó, épített környezeti objektumok – például a vigalmi negyedként elhíresült görög falu – funkcióját újragondolják.

A Magyar Vitorlásszövetség (MVSZ) és a Magyar Kajak-kenu Szövetség is nyomot hagyna az északi üdülőváros turizmusán, ugyanis a tervek szerint április közepén átadják a két országos sportszövetség és a helyi önkormányzat közös, nagyszabású beruházását: a füredi kemping mellett kialakított 150 hajóhelyes vitorláskikötőt és víziturisztikai megállópontot.

Télen is folyik az építkezés: amíg lehet, iszap- és mederkotrást végeznek a munkagépek. Emellett hátravan még a közbeszerzési kiírás a parti infrastruktúra egyes részeinek megépítésére

– mondta el Holczhauser András, a MVSZ főtitkára. Úgy fogalmazott: 2013-ban célul tűzte ki, hogy létesüljön egy, a szövetség kontrollja mellett működő kikötő, amely megfelel a nagy nemzetközi versenyek, edzőtáborok követelményeinek, és hozzájárul a vitorlásturizmus megismertetéséhez, fejlesztéséhez.