Borkülönlegesség készül a Balaton egyik hercegnőjének (Vitorlázz Itthon)

Csopakon is elindult a szüret, a Szent Donát Birtokon a pezsgőalapbornak szánt szőlő már a pincében van. Az idei évjárat jónak ígérkezik, hiszen a szőlő egészséges, bár a mennyiség elmarad a szokásostól. A Szent Donát már sok éve, minden évjáratban egy alig néhány száz palackos tételt a Balaton hercegnőjének, a Tramontana 8mr Yachtnak szentel. 2020-ban a korábbi cabernet sauvignon-merlot házasítás után megjelenik a következő Tramontana boruk, ami rendhagyó módon egy fehér házasítás lesz. A bor megvásárlásával a hercegnőt segíthetjük, hiszen a vételár a Tramontana Alapítvány számlájára kerül.  Kovács Tamással a Szent Donát Borkúria tulajdonosával, a Tramontana Yacht Club Egyesület tagjával a Vitorlázz Itthon készített interjút. 

A Tramontana 8mr Yachtot támogató bor első évjárata éppen a nagy felújítás előtt kezdődött el és akkor még fehérbor volt – mondta el a kezdeteket a Vitorlázz Itthonnak Kovács Tamás. A Szent Donát Borkúria borásza kifejtette: ezt a hajót felújítani és rendben tartani egy szemmel jól látható összeg, komoly pénzügyi áldozat mindenki részéről, aki a csapat tagja.

Én úgy próbálom segíteni a hajót, hogy az alapítvány részére készítek egy bort és az abból befolyó összeg az alapítvány számlájára kerül. Ez egy kis palackszámú tétel volt mindig is és azok vásárolták, akik egyrészt ismerik a hajót, vitorlás közegben mozognak, illetve vendégeink nálunk itt fent a hegyen.

-mondta el. Az idei évben most a vörösbor után újra lesz egy fehérbor is. Picit nagyobb tételszámú lesz, olyan bor lesz, ami akár kereskedésekben, a budapesti gasztronómiában is megtalálható lesz. Szeretnék ugyanis egy kicsit nagyobb nyilvánosság felé fordítani a hajó történetét. A fehérbor kizárólag saját területeikről van válogatva, saját szőlő – egy furmint hangsúlyú, de egy kis olaszrizling is kerül bele, tehát egy komolyabb, vaskosabb bor lesz majd.

Kovács Tamás az idei szüretről elmondta:  az már javában tart, a pezsgő szüretek lementek, most fordulnak rá a törzsterületekre, ami a klasszikus csopaki olaszrizling, furmint.  Az évjáratról el lehet mondani, hogy szép a szőlő, egészséges, jó minőségű az alapanyag, ami beérkezik a pincéhez – fejtette ki Kovács Tamás. A borász hozzátette: a termés kicsit kevesebb, mint a szokásos mennyiség, tehát ez egy szűkebb évjárat, de szerencsére nem korai szüretes, ami az elmúlt pár évben többször előfordult már.

Beszélt arról is, hogy a magyar fogyasztók valami miatt most fordultak a pezsgőhöz az elmúlt néhány évben. Hozzátette:  ami palackban erjed klasszikus eljárással, az időigényes, munkaigényes – tehát drágább. Kovács Tamás úgy látja: a magyar piac eljutott oda, hogy van egy szemmel jól látható réteg aki ezt értékeli és meg is fizeti.

Az interjú teljes terjedelmében a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.