Borkereső játékokat szerveznek a Balatonon

Október 15-ig, több balatoni pincében is ingyen lehet borokat kóstolni, de aki nem járja ilyenkor a szőlőket, annak elég lehet, ha benéz egy szobor alá. Ott is találhat olyan borkülönlegességeket érő kuponokat, amelyeket azért rejtettek el turisztikai szakemberek, hogy népszerűsítsék a balatoni borokat. Összesen 200 üveg bor találhat igy gazdára, amelyek többségét a régió pincészetei ajánlottak fel.

A szervezők hirbalaton.hu -hoz eljuttatott közleménye szerint: “Ne lepődjön meg senki, ha egy szobor talapzatába rejtve, esetleg egy múzeum bejáratánál vagy egy kilátó lépcsőjénél, értékes borítékokat talál, amelyeket borválogatásokra válthat be! A boros kincsvadászat a Balaton több pontján, Alsóörsön, Siófokon, Balatonföldváron, Sümegen és Balatongyörökön zajlik. Az értékes borvouchereket azért rejtették egy-egy turisztikai látványosság közelében el, hogy a kirándulóknak kedvet csináljanak ahhoz, hogy ezeket a kevésbé ismert, de figyelemre méltó nevezetességeket is felkeressék.

A balatoni borokból most jut Budapestre is. A hétvégén (október 7-8.), a Sütnicake – sütemény és torta fesztiválon, a Gellért hotelben  tartanak a helyi borokból ingyenes  kóstolót. Az akció szervezői a gyerekekre is gondoltak. Füred Kapitány, a turisztikai szakemberek által létrehozott balatoni mesehős,  azokat az édességboltokat, balatoni cukrászdákat népszerűsíti a fesztiválon, amelyeket érdemes az ősszel is felkeresni, ha a Balatonon járunk.

Az akciót a Nyitott Balaton elnevezésű kampány keretén belül szervezik. A rendezvénysorozat középpontjában a balatoni borok, ételek, és az aktív programok állnak. Éppen ezért, október 15-ig, számos szüreti fesztiválra ellátogathatunk, illetve több borospince is tart ingyenes borkóstolót azoknak, akik a Nyitott Balaton weboldaláról letöltik az ehhez szükséges kuponlapot.

Mint azt Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke elmondta: A pincészeteknek nemcsak bort kell készíteniük, hanem el is kell adniuk, meg kell ismertetniük a közönséggel. Ehhez kell a borturizmus. Másrészt az akció célja megmutatni, hogy a Balaton Régió nemcsak a nyári időszakban jelenthet vonzó úti célt a turistáknak. A boros programok, pincelátogatások, szüreti fesztiválok kiváló programlehetőséget nyújtanak mindenki számára. A programokról a Nyitott Balaton közösségi oldalán és a http://www.nyitottbalaton.hu/ weboldalon kaphat részletes információt.