Borásztalálkozó Csopakon: Kovács Tamás szerint kitűnő évjárat ígérkezik (veol.hu)

Nem hiszem, hogy aggódnunk kellene a klímaváltozás miatt a következő évtizedekben. Egyre kedvezőbb lehetőségeink vannak a technológiában is, hogy még jobb borokat készítsünk – hangsúlyozta Kovács Tamás borász, a csopaki Szent Donát Birtok tulajdonosa, a Csopaki Kódex titkára.

A klímaváltozás állt a hagyományos Olaszrizling szerintünk borásztalálkozó fókuszában, amit idén is Csopakon, a Szent Donát Birtokon, illetve az ottani Márga Bisztróban rendeztek meg nemrég. A hely befogadóképessége miatt limitálni kellett a borászok sorát. Ezért, ahogy Kovács Tamás borász, tulajdonos-házigazda mondta, baráti kapcsolatok is közrejátszottak abban, hogy kit hívtak meg itthonról és határon túlról a harminc résztvevő közé.

Az olaszrizling Magyarország legnagyobb területen levő minőségi fehérszőlő fajtája, mintegy négyezer hektáron található meg. E terület negyede a Balatonnál, illetve a csopaki térségben helyezkedik el – érvelt a találkozó mellett Kovács Tamás.

Hozzátette, a csopaki bor több mint száz éve az olaszrizlingre épül. A helyi termelők kezdetben elkezdték kóstolgatni egymás borait, majd azon gondolkodtak, hogyan lehet még egységesebb olaszrizlinggel kirukkolni a piacon, és milyen módon lehet növelni a minőséget. A borászok találkozóján később már az volt a kérdés, hogyan lehet a termőhelyeket megkülönböztetni egymástól, mitől lesz csopaki, somlai vagy badacsonyi az adott olaszrizling? Emellett az eredetvédelemről is beszéltek már. Az idei olaszrizling-találkozó fókuszában pedig egyfelől az állt, hogyan lehet fenntartani, csiszolni és tovább növelni a minőséget. Másfelől beszéltek a klímaváltozásról is, ami nagy kihívást jelent, mert nem biztos, hogy évtizedek múlva olyanok lesznek az ültetvényeken a körülmények, amikkel az ember ma tervez.

A cikk folytatása itt.