Bontják Club Aliga éttermét és presszóját

A Szeretlek Balatonaliga nevű Facebook csoportban megjelentek rövid videók arról (ez az egyik, ez a másik), ahogy lerombolják és elbontják Club Aliga éttermét és retró presszóját, ami az elmúlt napokban kezdődött, és még nem ért véget. A hozzászólásokból kiderül, hogy a helyieknek sok kedves, kellemes emlékük fűződött az épülethez, és remélik a védett épületek nem járnak így, és a szabad parthoz jutásuk is megmarad.

 

Club Aliga története dióhéjban:

Az egykori, helyi ingatlantulajdonosoktól kisajátított területen létrejött pártüdülő, a Club Aliga a balatoni turisztikai régió egyik legjobb adottságú területének számít.

A múltját a rendszerváltás után politikai viszályok jellemezték, így elmaradt a fejlesztése. A megkopott mítoszú, lerobbant ingatlant 2007 tavaszán ötödik próbálkozásra sikerült csak privatizálni, mindössze 5,5 milliárd forintért.

Ekkor került az izraeli érdekeltségű, ingatlanfejlesztő SBI csoporthoz tartozó Pro-Mot Hungária Kft. tulajdonába úgy, hogy a területen áthaladó utakra, a park egy részére, valamint a központi vízparti, kikötővel ellátott részre csak tartós vagyonkezelői jogot kapott a nagy fejlesztéseket ígérő társaság. A tervek végül nem valósultak meg. Miután megtörtént az ingatlan felosztásának telekkönyvi bejegyzése, hamar és egyes vélemények szerint meglehetősen olcsón értékesítették a Club Aligát birtokló társaságot.

A Pro-Mot Kft. új többségi tulajdonosa az ismert magyar vállalkozók érdekeltségében lévő Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. lett, amit követően tavaly kormányrendelettel kiemelt beruházási övezetté nyilvánították az üdülőkomplexumot, tiltva rajta közterületek kialakítását.

A helyiek számos fórumon tiltakoztak és tiltakoznak a mai napig a korábbi egyezségeket, a helyi építési szabályt, és a Balaton törvényt is felülíró kiemelő kormányhatározat ellen. A közterületek köztulajdonban maradását és a Balatonhoz való szabad lejutás garantálását szeretnék elérni.

A 2019-ben tulajdonossá vált Appeninn októberi közleménye szerint Club Aliga új neve Aligaliget lesz. Itt épül fel egy egész évben nyitva tartó üdülő- és lakó komplexum. “A 47 hektáros terület rövidesen visszakapcsolódhat a hazai idegenforgalom vérkeringésébe a PRO-MOT Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. több mint 30 milliárd forintos fejlesztése által, amit öt év alatt, négy ütemben kívánnak végrehajtani” – írták. A projektcég és az Appeninn is több körben nyert már milliárdos támogatásokat a tervek megvalósításához.

24.hu információi szerint az Appeninn korábban a BDPST Zrt.-n keresztül Tiborcz István, a KONZUM II. Ingatlanbefektetési Alap révén pedig Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozott. 2020 tavaszán azonban a Konzum részét az Appeninnben a Zinventive Vagyonkezelő Zrt., a BDPST pakettjeit pedig az Indotek Group vásárolta meg, melynek tulajdonosa Jellinek Dániel.