Bontják a balatonberényi gyermeküdülőt, lakásokat építenek a helyére (Nyugat.hu)

Bontják a balatonberényi gyermeküdülőt, ahol egykor a Vas megyei gyerekek nyaraltak. Az ingatlant tavaly vette meg egy debreceni alapkezelő, érdemi versenyeztetés nélkül – fogalmaz a Nyugat.hu. A volt berényi üdülőt egyébként háromszor próbálta megszerezni a szombathelyi önkormányzat, hiába. Az állami tulajdont kezelő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő válaszaiból kiderült, hogy az állam végig az értékesítésben gondolkodott.

„Az információim sajnos igaznak bizonyultak: a szombathelyiek, Vas megyeiek balatonberényi gyermeküdülőjét félig már le is bontották” – írta kedd reggeli Facebook-posztjában Czeglédy Csaba szombathelyi városi képviselő, aki fotókat és videót is készített a helyszínen.

A fotók és a videó tanúsága szerint valóban bontják az épületet. Czeglédy a Nyugat.hu kérdésére elmondta, hétfőn járt a helyszínen. A főépület egy részén kívül már mindent lebontottak, az udvaron ott állnak a hatalmas munkagépek.

A bontáson dolgozó munkások azt mondták, azt még nem tudják, hogy a főépületet is el kell-e bontaniuk, de hozzátették, az szerintük jó állapotban van, fel lehetne újítani. Úgy tudják, az üdülő helyén lakások épülnek majd.

Az e-árverés egy hétig tartott, hat napon át senki sem jelentkezett, majd az utolsó nap este egyetlen ajánlat futott be, majd a licitet 15 perc múlva lezárták. Azt, hogy ki vette meg az ingatlant, a földhivatali bejegyzésből tudta meg a hírportál.

Bontják a volt balatonberényi gyermeküdülőt

 (Forrás: Facebook / Dr. Czeglédy Csaba)

A volt gyermeküdülőt májusban vette meg a debreceni Aranypart Ingatlanfejlesztő Alap, amelynek kezelője az off-shore hátterű Divinius Befektetési ZRt. A 16 ezer négyzetméteres ingatlanért 527 millió 760 ezer forintot fizettek, ami azt jelenti, hogy a kikiáltási áron szerezték meg.

Maga az árverés egyébként érdekes körülmények között zajlott, hiszen a meghirdetés után két nappal lehetett megnézni az ingatlant, erre a pályázóknak összesen fél órát adtak. Egy helyszíni beszámoló szerint ismert üzletemberek köröztek a volt gyermeküdülő felett, akik sofőrös Audival érkeztek, a kötelező regisztrációt is kihagyták és gyorsan távoztak.

Bontják a volt balatonberényi gyermeküdülőt

 (Forrás: Facebook / Dr. Czeglédy Csaba)

Államosították, pár évig használták, aztán eladták

A balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdonában volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták. A 2012-ben kitört államosítási és központosítási lázban a megyei önkormányzatokat kiüresítették, vagyonukat államosították. Erre a sorsra jutott a sok szombathelyi és Vas megyei gyerekkori emlékeiben szereplő berényi üdülő is.

A kormány központosította a gyermeküdültetést is, és ezt a feladatot az Erzsébet-programra bízta, amit a Nemzeti Üdülési Alapítvány (NÜA) működtetett. A következő három évben az üdülő tényleg működött, nyaraltak ott gyerekek, akiket az alapítvány utalt be. 2016-ban viszont már nem szerepelt az Erzsébet-táborok között a berényi üdülő – írja a Nyugat.hu.