Boldog minden Boci a Krisna-völgyben (sonline.hu)

Hazánkban egyetlen Tehénvédelmi Központ található, ami a somogyvámosi Krisna-völgyben működik – írja a sonline.hu.

(Fotó: Lang Róbert/sonline.hu)

Reggel ötkor kezdünk az etetéssel, fejéssel, takarítással, mi úgy hívjuk ez az alapellátás, majd délután kettőtől újra folytatjuk a munkát – mondta el a Pada Kamala Das, a központ vezetője.

Jelenleg 73 állatot tartanak, köztük négy törpe zebut, amelyeket szombaton meg is etethettek a látogatók. Mohandász, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szerzetese elmondta: az idén 31 éves Krisna-völgyben a fenntarthatóság jegyében az ökogazdálkodás mellett kulturális központtá is kinőtték magukat.

Spirituális közösségünkben kiutat próbálunk adni a modern világ válságai elől, mint a környezet szennyezés, az állatok elleni erőszak vagy a munkanélküliség – sorolta a szerzetes.

A boldog boci kifejezés azokra a tehenekre vonatkozik, akiket nem vágásra, tejelésre, hanem szeretetből tartanak.

Mi védelmezni szeretnénk az állatokat, persze fejjük őket és dolgozunk velünk, de családtagként gondoskodunk róluk, sőt állami védettséget élveznek, betegség esetén sem ölhetők meg, csak karanténba kell őket tenni. – mondta el Mohandász.

Az ország minden tájáról érkeztek látogatók a hétvégén Krisna-völgybe. – Nyugdíjas csoportunk busszal érkezett a fővárosból, én már egyszer jártam itt évekkel ezelőtt, de óriási fejlődésen ment át a hely és csodaszép lett – mondta el Szabó Gyuláné. A vendégek ökrös szekértúrán is részt vehettek, bepillantottak a járgányház működésébe, kipróbálhatták a kézi fejést. Az indiai származású Anurag Chauhan tavaly december óta dolgozik hazánkban és először járt a Krisna-völgyben. – Ez csodálatos, pozitív hely, nagyon jó itt lenni – tette hozzá a látogató.