Nyitott Balaton: Boldog Békeidők, Piknik a Parton, pecsételés két keréken

Április 27-e és május 27-e között rendezik meg az idei Nyitott Balaton akciót, ahol rengeteg izgalmas kalanddal, például vártámadással várják az érdeklődőket, de a nyugalmasabb időtöltésre vágyók is találnak maguknak programot, például a Boldog Békeidők rendezvényen. A haspártiak Palacsintafesztiválon vagy a Piknik a Parton rendezvényen töltődhetnek fel élményekkel és kalóriákkal.

A Nyitott Balaton akció célja, hogy bemutassa a balatoni települések kínálatában rejlő lehetőségeket a szezonon kívüli időszakban is. A kampányhoz 137 szálláshely, 89 vendéglátóegység és 15 pincészet csatlakozott, így helyszínekből és programokból sem lesz hiány tavasszal.

Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség (BTSZ) alelnöke szerint a kilencedik alkalommal megszervezett kampánynak köszönhetően több ezer ember indul majd útnak azért, hogy a májusi hétvégékre szervezett eseményeken részt vegyen.

Balatongyörökön például Palacsintafesztivállal (április 28.), Sümegen majálissal és tüzérségi vártámadással, lovagi tornával várják az érdeklődőket (május 1.). Hasonlóan sok vendéget várnak Balatonalmádiba, ahol több alkalommal is részt vehetünk a „Régi villák nyomában” elnevezésű városi túrán, amely mindenki számára ingyenes. A Riviéra TúraWeekend egy igazi kihívás lesz, a 4 nap alatt akár 119 kilométer távot is megtehetnek a túrázók (április 28. – május 1.). Ez idő alatt, a Balaton nyugati csücskében, Hévízen zajlik majd a Boldog Békeidők Hévíze rendezvénysorozat, ahol a település „virágkorát” – az 1860-as évektől az 1930-as évekig terjedő időszakot – elevenítik fel. Balatonföldváron pedig Kettesfogathajtó versennyel (május 26.), finom pörköltekkel, rétesekkel várják a vendégeket. Ugyancsak a kulinaritásé lesz a főszerep Siófokon: a Piknik a Parton rendezvénysorozat keretén belül májusfa állítással, kézműves vásárral, gyerekjátékokkal és rengeteg finomsággal (házi lepénnyel, kürtős kaláccsal, kenyérlángossal, gőzgombóccal, borokkal, sajtokkal, pálinkával) várják az érdeklődőket. (április 28. – május 1.).

Az említett rendezvények mellett még több mint 100 sport-, kulturális – és gasztroprogram között lehet válogatni a www.nyitottbalaton.hu weboldalon.

– Idén komoly hangsúlyt fektetünk a kerékpáros programok népszerűsítésére. Ennek egyik fő része a „Pecsételd körbe a Balatont két keréken!” túra, melynek célja, hogy a résztvevők érintve a pecsételő helyeket (múzeumokat, vendéglátóhelyeket, szálláshelyeket), részben vagy teljesen körbekerüljék a Balatont – tudtuk meg Fekete Tamástól.

A kerékpár mellett érdemes idén hajóra, vonatra vagy buszra is szállni, ha a Nyitott Balaton programjait szeretné valaki felkeresni. A Balatoni Hajózási Zrt. egyes hajójegyei árából 15% kedvezményt ad az online kupont letöltők és felmutatók számára. A Balaton Best kártya kiváltói pedig az északi parton bizonyos buszjáratokon ingyen, a vonatokon pedig 50% kedvezménnyel utazhatnak.

Hoffmann Henrik, a BTSZ elnöke elmondta, hagyományteremtő jelleggel hozták létre a Nyitott Balaton programsorozatot. Évekkel ezelőtt még arról szerették volna meggyőzni a turizmusban érdekelteket, szakítsanak azzal a nézettel, hogy a nyári szezont próbálják hosszabbítani. „Szerencsére ma már egyetlen balatoni vállalkozó sem gondolja, hogy tavasszal és ősszel is nyári  hívószavakkal kell vendégeket hozni a tó partjára. Minden szereplő hisz abban, hogy négyévszakos turisztikai desztináció a Balaton” – fogalmazott.