Bogárrajzás Gyenesdiáson (zaol.hu)

Koros, de ma is fürgén szaladó Bogarak rajzottak ki szombaton a településről, egészen a Szent György- hegyig. Ekkor rendezték meg ugyanis a (Volkswagen) Bogaras nyárbúcsúztató hagyományos felvonulását.

Gazdáik szinte barátként kezelik Bogaraikat: a gyenesdiási Nagy Zoltán például reggelente és esténként is köszön szeretett járgányának. Mint ötletgazda és szervező, ő vezeti évről-évre a kirajzást, azaz a Bogaras Balatoni Nyárbúcsúztató felvonulását. Mint mindig, az emberek most is megcsodálták az autókat, a sofőrök üdvözletként  dudáltak – és mindenki mosolygott.

– Nosztalgikus érzés, visszatekintünk a múltba. Nagyon megbízható, aranyos kis autók: szeretjük és a Bogarak is szeretnek bennünket – mesélte Nagy Zoltán. A külsőt  is dicsérve úgy véli, soha nem mennek ki a divatból.

– Bár néha csökönyös, nem akar elindulni, vagy  az irányjelző nem működik, de egy pöccintés és máris szót fogad – szólt    46 éves Bogaráról, akinek elmondása szerint lelke is van. A péceli Szerencsi Mihály  például saját maga lehelt új lelket vele egyidős (1971-es)  autójába. Tíz éve vette meg a kibelezett autót, akkor mindenki azt mondta, vigye inkább a roncstelepre, de ő  újjá varázsolta.

Elsősorban  a formája ragadott meg  és az, hogy igazából vezetni kell, nincsen rajta szervó. Arról nem is beszélve, hogy bárhova megyünk, mindig mosolyt csal az emberek arcára és szívébe.