Bizonytalan a nyári gyerektábor szezon a Balatonnál is (index.hu/vitorlazzitthon.hu)

A járvány miatt idén nagy a bizonytalanság, sok nyári tábort még meg sem hirdettek, de van olyan is, amit már márciusban lefújtak. Nagy rohamra készülnek a táborszervezők, ha májusban enyhítik a korlátozásokat, egyelőre azonban csak a háttérben folyik a szervezés.

A táborkínálat nagy eséllyel kisebb lesz idén, mert akik nem hirdették meg a turnusokat a járvány hazai megjelenése előtt, a bizonytalanságban inkább várnak. De ha pár hét múlva csökkennek is a korlátozások, biztosan lesznek olyanok, akik az utolsó pillanatban már nem kezdenek bele a toborzásba, és az idei szezont kihagyják – olvasható az index.hu összefoglalójában.

Februárban rengetegen jelentkeztek a táborokba, aztán márciustól nagyjából lenullázódott a foglalások száma, mondta a portálnak Tóth Béla, a Táborfigyelő.hu nevű gyermektábor-összehasonlító portál vezetője. Bár honlapjukon közel 500 turnus van most is meghirdetve, a szülők többsége inkább kivár. Fontos hangsúlyozni, hogy nincs anyagi kockázata a jelentkezésnek,  ha kormány úgy dönt, hogy nem lehet megtartani a nyári táborokat, mindenképp visszakapják a szülők a befizetett előleget – fogalmazott.

Az ottalvós balatoni táboraik februárban pár nap alatt beteltek, a napközis táborokra viszont csak márciusban nyitották volna meg a foglalásokat – fogalmazott az index.hu-nak az ország egyik legnagyobb táborszervező egyesülete, a Funside vezetője. Kittka András kifejtette: eddig hozzájuk se lehetett jelentkezni, a külföldi példákat is figyelve a héten viszont úgy döntöttek, május 6-án megnyitják a jelentkezési felületeket. A részvételi díjat majd csak azután kell befizetni, ha biztossá válik a helyzet. Beszélt arról is, hogy a jelenlegi korlátozások között nem szerepel a táborozás tilalma, de fontos lenne hivatalosan is tisztázni, hogy milyen szabályozás alá esnek a gyerektáborok.

Online térbe költözik idén az Erzsébet-tábor:  honlapjukra játékos feladatokat, videókat töltöttek fel óvodás- és iskoláskorú gyerekeknek, hogy otthon is el tudják tölteni az időt. „Jelenleg nem tartjuk aktuálisnak a nyári bentalvós táborok meghirdetését” – válaszolta az index.hu megkeresésére az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány. Azt írják, épp felújítják a balatoni táborokat, „így jövőre már kétszer annyi gyermek nyaralhat majd a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborokban”.

A Katamarán sulis táborosok hihetetlenül lelkesek – mesélte a vitorlazzitthon.hu-nak Nagy R Attila Rozsda, az alsóörsi vitorlásiskola és táborok vezetője. Szerinte elképzelhető, hogy ha arra lehetőség adódik ki kell nyitni korábban a tábor kapuját és be kell fogadni a gyerekeket. Hozzátette: szerencsére ők is nyitottak: a tavalyi tábor gyerekei, már interneten egyeztetnek egymással, hogy kinek milyen lesz a legideálisabb összetétel nekik a táborban.

A Honvédelmi Tábor viszont az idén biztosan elmarad. A honvédség már március végén bejelentette, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel nem szervezik meg a tábort.