Bizonytalan a keszthelyi Georgikon sorsa (TV Keszthely)

A Georgikon Kar a Szent István Egyetemhez való elcsatolásának hírére hívta fel a figyelmet Molnár Tibor. Az önkormányzati képviselő elmondta, véleménye szerint félő, hogy mi lesz a keszthelyi intézmény sorsa, reméli, hogy megmaradhat kari státusza.

Kedden szavazta meg az Országgyűlés, hogy többek között a Pannon Egyetem Georgikon Kara is a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be. Ezt a felsőoktatási intézményhálózat racionalizálásával indokolták. Molnár Tibor keszthelyi önkormányzati képviselő  elmondta, a döntésnek nem örül, véleménye szerint ez hátrányává is válhat az 1797-ben alapított intézménynek – adja hírül a TV Keszthely.

„Az egyetemi központ mindenképpen távolabbra kerül, hiszen amíg a szomszédos megyében Veszprém volt a központ, ezért logisztikailag egyszerűbb volt megoldani ezeket a különböző utazásokat, amik az egyes képzésekkel, adminisztratív dolgokkal járnak, most Gödöllőn lesz a központ, ez mindenképpen egy jelentősebb távolság. Mivel egy egységes állami agráregyetemről beszélünk majd itt a közeljövőben, valószínű, hogy a különböző párhuzamosságokat megpróbálják felszámolni, tehát elképzelhető, hogy bizonyos szakok itt nem indulnak el vagy nem akkora létszámmal indulnak, ennek pedig ugye kihatása lesz a Georgikon létszámára hallgatói, oktatói és dolgozói szinten egyaránt” – fogalmazott a politikus.

Molnár Tibor hozzátette, tudomása szerint nem volt előzetes szakmai egyeztetés az intézménnyel, így váratlanul érte azt a változtatás. A képviselő kifejtette, amennyiben nem tarthatja meg a Georgikon kari mivoltát, az véleménye szerint a fiatalok és a tudományos fokozattal rendelkező értelmiségiek a városból való elvándorlásához vezethet. Ezért kéri az országgyűlési képviselőket, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a Festetics György által alapított egyetem a lehető legkevesebb sérülést szenvedje el az átcsoportosítással.