Bizánci aranyat találtak Zamárdi mellett (sonline.hu)

Bizánci pénzérme került elő egy zamárdi ásátásról nemrégiben. A város belterületén húzódik a Kárpát-medence máig ismertté vált legnagyobb sírszámú avar kori temetője. A területen még 2015-ben kezdték el újra a feltárást, most Metzker Krisztina osztotta meg a publikummal az új felfedezésüket – írja a sonline.hu.

Fotós: Metzker Krisztina

Nemrégiben egy harmincas éveiben elhunyt férfi mellett találtak egy Heraclius Constantinus Bizánci arany pénzérmét. A szakemberek időszámításunk szerint 616-625-ős esztendök közé becsülték az érme nyomását. Az érme érdekessége, hogy a pereméről kisebb darabokat levágtak, amiből valószínűleg a férfi asszonyának készítettek ékszert. A feltárásoknál megállapították, hogy a halott lábához külön gödörbe temették el a lovait, szerszámait, íjait, nyilait és egy lándzsát is. Rajta kívül még két másik személyt is találtak hasonló temetési szokással.

Az ásatáson Balogh Csilla ásatásvezető munkáját Kustár Ágnes, Rendes Katalin, Suskovics Csilla antropológusok és Erdős László segíti. A záró héten még Szentpéteri József és Somogyi Péter is csatlakozott hozzájuk.

Az idei feltáráson negyvenhárom kora avarkori sírt vizsgáltak meg, amiből számtalan bronz lemezekkel díszített favödör, aranyozott bronz övdíszek, kerámia edények is előkerültek.