Bíróságra megy a siófoki önkormányzat egy Balaton-parti szállodája visszaszerzéséért (Magyar Narancs)

Peres úton próbálja visszaszerezni egyik szállodáját a siófoki önkormányzat, miután a több szabálytalanság miatt kirúgni próbált bérlők ragaszkodnak a hotelhez, és birtokvédelmet kértek.

Rendőri intézkedésre volt szükség a követelőző, hangoskodó és trágár kifejezéseket is kiabáló egykori szállodabérlők megfékezésére Siófok vagyonkezelő cégének, a Balaton-parti Kft. irodájában november 22-én, múlt hétfőn. A harsány vita tárgya a város tulajdonát képező nagystrandi szálloda bérleti szerződésének felmondása, a hotel el- és visszafoglalása volt – tudósít a Magyar Narancs.

Lengyel Róbert polgármester korábbi Facebook-posztjában az előzményekről név említése nélkül azt írta: „a Balaton-parti Kft. által kezelt egyik ingatlanunk bérlője, akinek a bérleti szerződését a cég egyoldalúan és azonnali hatállyal felmondta, e döntést nem vette tudomásul, jogi következményekkel és sajtóvisszhanggal fenyegetőzött.”

A felmondás okai

Siófok város képviselő-testülete a Hotel Holiday üzemeltetésére 2020 márciusában kötött bérleti szerződést a Sió-Írisz Kft.-vel, ezt mondták fel 2021. június 24-én, amikor a bérlőt az ingatlan kiürítésére is felszólították.

A bérleti szerződés felmondásának okai súlyosak, ugyanis a hotelt bérlő cég a bérleti szerződés feltételeinek ellentmondóan beruházásként kívánt elszámoltatni hoteltextíliákat, szolgáltatásokat. A bérlő leadott beszámolója szerint

17 millió forint értékű beruházást eszközölt, ám közel 56 millió forintot kívánt érvényesíteni.

A város álláspontja szerint a bérlők emellett engedély nélkül végeztek szobaszám-növelő beruházásokat, amelyeknek a bérleti díj emelésével kellene járniuk, mivel 13 százalékkal növelik a vendégkapacitást is. A beruházások szabálytalanul, személyi összefonódással, kapcsolt vállalkozáson keresztül történtek, és nem volt a bérleti szerződésnek megfelelő a biztosítás sem.

„Az étterem, terasz illetve a jóvá nem hagyott kivitelezésű 45 négyzetméteres terasz albérletbe adása az ART of Sió Kft. részére nem a szerződés szerinti módon történt, ugyanis a szerződés szerint kizárólag a két üzlethelyiség albérletbe adását kérhette volna, az étterem és teraszok (ebből egy illegálisan kialakított) bérbeadását nem. Hiányzik az anyagból az előzetes írásbeli kérelem és írásbeli jóváhagyás, a dokumentumai között kizárólag a már megkötött bérleti szerződés lelhető fel!” – írja a bérleti szerződés felmondásáról szóló előterjesztés.

Miután a bérlők nem ürítették ki felszólításra az ingatlant, a város cége szeptember végén visszavette a szállót.

A bérlő ebbe nem nyugodott bele, birtokvédelmet kért, de – az azóta lemondott jegyző, Sárközy László – elfogultságot jelentett be. Ezért a Somogy Megyei Kormányhivatal egy dél-somogyi kis falu, Somogyjád jegyzőjét, Dakos Pétert jelölte ki az eljárás lefolytatására.

Somogyjád jegyzője helyt adott a Sió-írisz Kft. kérésének és az eredeti birtokállapot helyreállítására kötelezte az önkormányzat cégét.