Bíróság előtt a fonyódi kilátó ügye (sonline.hu/hirbalaton.hu)

Perfelvétellel kezdődött a fonyódi Várhegyi-kilátóról szóló tárgyalás a minap a bíróságon. A kilátó fából készült tartószerkezetét házi cincérek és egy gomba támadta meg, s emiatt veszélyessé vált a város emblematikus látványossága. Tavaly tavasszal, amikor kiderült a probléma, bezárták a kilátót – írja a sonline.hu.

– Amíg a tárgyalásnak nincs vége, nem is fogjuk újranyitni a Várhegyi Széplátót – mondta el a lapnak Hidvégi József, Fonyód polgármestere.

A város márciusban nyújtotta be keresetét a bírósághoz, amelyben kártérítést kér a kilátó kivitelezőjétől, és azt, hogy szavatosság keretében cserélje ki a kártevők által megrongált tartóelemeket. Emellett Fonyód a bezárás miatt keletkezett bevételkiesés megtérítését is kéri, amely az idő előrehaladtával hónapról hónapra nő.

A fonyódi Széplátót még egy 2008-ban nyert 85 százalékos uniós támogatás segítségével 80 millió forintból építtette a város. A kőalapzatú és fémtornyot is magába foglaló építmény fenyőből készült faszerkezetére még nem járt le a kivitelező cég által vállalt 10 év szavatossági idő, amikor a házi cincér tavaly tavasszal megtámadta a faelemeket. A problémára tavaly májusban egy turistaként ott tartózkodó szakember hívta fel a városvezetés figyelmét, ezt követően igazságügyi szakértő is megerősítette, hogy fennáll a probléma.

A polgármester tavaly azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy az évi 30 ezer látogatót vonzó, 2011-ben épített impozáns építmény helyreállítási költségét 50-60 millió forintra becsülik.

 

A Várhegyi kilátóról

A hirbalaton.hu négy évvel ezelőtt fotókon mutatta be a fonyódi Várhegyi kilátót, ahonnan a Balaton déli partjának egyik legszebb körpanorámája látható. A tanösvényével együtt kedvelt kirándulóhellyé vált négyszintes létesítményt az első szintjéig akadálymentesítették is. A kilátó első emelete a 231 méter magas Várhegy csúcsához képest 3 m magasan épült meg. A második emelet 6 m, a harmadik emelet 10,5 m és a negyedik emelet 14 m magas. A faszerkezet legmagasabb pontja 20,8 m. Az antennatartó árboc magassága 48 m.

P1500275

 kilato_varhegy

P1500306

P1500282

P1500293

P1500301

Ilyen magasból már feltárulkoznak a fonyódi halastavak is

P1500321

A kilátót körülölelő erdőben kellemes túra utak találhatók, ahol tanösvény mutatja be a térség múltját valamint növény- és állatvilágát. Az erdőben tűzrakó helyeket is kialakítottak, és megtekinthető Bélatelep alapítójának, Dr. Szaplonczay Manónak a síremléke.

(Fotók: HírBalaton)