Biogázerőmű épült Balatonszabadiban (sonline.hu)

Az ENERGREEN Kft. 1600 kWe villamos teljesítményű biogázerőművet épített Balatonszabadiban közel 1,4 milliárd forint értékben. Az elnyert támogatás összege 669,5 millió forint.

 

A beruházás alapvető célja a közeli állattartó telepen képződő trágya, valamint növényi eredetű-, illetve élelmiszeripari melléktermék alapanyagok megújuló energetikai célú hasznosítása melynek során az erőmű 2.500 háztartás éves villamosenergia szükségletét képes előállítani. A beruházás 2016 augusztusától 2017 április 30-ig tartott.

A biogáz egy földgázhoz hasonló, metánt tartalmazó gáz, mely szerves anyagok – így mezőgazdasági hulladékok – erjedése és bomlása során keletkezik levegőmentes környezetben.

Az üzem az alapanyagokból évente 5,2 millió m3 biogázt állít elő teljesen zárt rendszerben, melyet gázmotoros kiserőműben hasznosít villamosenergia és hőenergia előállítására. A biogázból a gázmotoros kiserőmű közel 10,3 GWh zöldáramot állít elő éves szinten, mindemellett hozzávetőlegesen 9,7 GWh hőenergia is keletkezik. A villamosenergia-értékesítés a kötelező átvételi rendszerben a MAVIR Zrt. számára fog megtörténni.

A működés során keletkező szilárd és folyékony végtermék mezőgazdasági területeken hasznosul biotrágyaként, kiváltva a műtrágya felhasználást. A biotrágya a talaj tápanyag utánpótlására használható magas szerves anyag tartalmú, szagtalan fermentációs maradék.

A beruházás révén évente 10 033 tonnával csökken az üvegházgáz-kibocsátás.