Balesetveszély miatt bezárt a siófoki Galerius fürdő (FRISS: nyilatkozik az üzemeltető)

Műszaki problémák, illetve balesetveszély miatt bezárt Siófok Galerius fürdője, előreláthatóan legalább egy évig tart a felújítása – közölte Várkonyi Csaba, az üzemeltető Balaton-parti Kft. ügyvezetője szerdán az MTI-vel.

 

A 15 éve átadott, önkormányzati tulajdonú Galerius Élményfürdő és Wellness Központ májusban már csak részlegesen nyitott ki, amikor a járványhelyzet lehetővé tette. Nem sokkal később a város független polgármestere, Lengyel Róbert a közösségi oldalán arról írt, hogy az egyre gyakrabban felmerülő problémák miatt az önkormányzat szakértői felmérést készíttetett, amely komoly tervezési és kivitelezési hibákat is feltárt. Sokba fog ez kerülni a siófokiaknak – jegyezte meg.

Várkonyi Csaba az MTI kérdéseire válaszolva közölte, azért vált szükségessé a bezárás, mert a fürdő műszaki állapota nem teszi lehetővé, hogy vendéget fogadjon, üzemeltetése balesetveszélyes lenne. A fürdő teljes felújítására van szükség – tudatta.
Beszámolt arról is, hogy a problémákat a tetőszerkezet beázása, illetve a kivitelezésre visszavezethető minőségi problémák okozzák, miközben a fürdő építési munkáinak szavatossági ideje lejárt.

Az előzetes becslések szerint a tetőszerkezet javítási munkái, továbbá a 10-15 évente időszerűvé váló karbantartási feladatok elvégzése 100-100 millió forintba kerül. A cél, hogy egy megújult és biztonságosan látogatható fürdő nyisson majd ki újra. A mindenre kiterjedő javítási, felújítási munkákban az épület szinte minden részlege és minden eszköze érintett – közölte az ügyvezető. Tudatta azt is, hogy a fürdő alkalmazottai közül kilenc embert elküldtek, négy dolgozójuknak tudtak más feladatot biztosítani.
Az újranyitás előtt pályázatot írnak ki az állások újbóli betöltésére – ismertette a fürdőt üzemeltető Balaton-parti Kft. ügyvezetője.

***

„Tájékoztatjuk a kedves vendégeinket, hogy június 21-től határozatlan időre bezár a Galerius Élményfürdő és Wellness Központ”

– ez a bejegyzés került ki a siófoki fürdő közösségi oldalára hétfő délután.

Határozatlan időre hétfőn bezárt a siófoki Galerius-fürdő, miután egy szakértői vélemény készült a létesítmény állapotáról, mely megállapította, hogy a nem megfelelő szellőzés miatt omlik a plafon a fürdőtérben és használhatatlanná vált – írja a sonline.hu.

 A dolgozóktól a lap megtudta, mintegy két héttel azután, hogy egy csapatépítő tréningen azt mondták a vezetőik: mindenkinek megmarad a munkahelye – hétfőn mindenki kézhez kapták a felmondólevelüket. Szendrődi Tamást, a Balaton-parti Kft. volt pénzügyi igazgatóját, a fürdő korábbi vezetőjét is elbocsátották.  A gondok miatt csak a tanmedence, a kültéri medence és a szaunavilág működött.

Balogh Renáta, a Galerius novemberben menesztett vezetője 2012-től vezette a létesítményt. Elmondta: nem érhette meglepetésként a júniustól munkába álló új ügyvezető igazgatót, Várkonyi Csabát az épület állapota, hiszen arról a korábbi vezetés folyamatosan tájékoztatta a Balaton-parti Kft.-t és a városvezetést is.

2014-ben készült az első szakértői vélemény az épületről, amit akkor jeleztünk a Balaton-parti Kft.-nek, majd a tulajdonosnak is – mondta Balogh Renáta. Hozzátette: a folyamatos használat miatt jönnek elő hibák minden épületen, ezért prioritási sorrend alapján kezdték el helyreállításukat. A kupolát kicserélték, a külső burkolatokat, az épületirányítási rendszert, és kisebb-nagyobb gépészeti felújítások is történtek. A bevételkiesés miatt nem zárhattak be, ezért ezeket a munkákat a karbantartási szünetekben és üzemelés közben végezték el. Kiemelte: minden évben költöttek a fürdőre 2017 és 2019 között 70, 50 és 40 millió forintot kaptak erre a várostól. Tavaly már semmit.